tíznapos alkotótábor

2020.07.02. 11:30

„Sztálinvárosi” művészek alkotótábora kezdődik

A nevét nemecsek ernőhöz hasonlatosan csupa kisbetűvel rögzítő művész, tábori csaba egy ideje eltűnt a dunaújvárosi közéletből, ám nem tűnt el a köztudatból. Bár már esztendőnél is régebben elköltözött először Dunaújvárosból, majd Kisapostagról is, új otthonában, Balatonfőkajáron sem feledkezett meg sztálinvárosi alkotótársairól. Néhányukat meginvitálta egy tíz napos alkotótáborba. Pénteken kezdenek.

Balla Tibor

Négy sztálinvárosi művész tíz napig alkot majd együtt

Fotó: Balla Tibor

Dunaújváros/Balatonfőkajár

Mivel a tábor saját erőből, Dráviczki Márton jelentős támogatásával jön létre, magától értetődik, hogy a létszám csak erősen korlátozott keretek között mozoghatott. Tábori úgy döntött, generációjának legjavát látja vendégül, azokat, akikről viszonylag keveset hallani még szűkebb pátriánkban is. Vele együtt négyen futnak neki a bő egyhetes alkotási ciklusnak Balatonfőkajáron. Tábori mellett ecsetet ragad majd Balla Attila, Éri Jenő és Kiss Ervin Gábor is a hétvégén. Tény, mi tény, mind a négy alkotó rendszeresen részt vett csoportos tárlatokon, mindemellett Balla Attila monumentális, lávaizzású festményeit már láthattuk a Kortárs Művészeti Intézetben, Éri Jenő is már legalább kétszer töltötte meg a Bartók aulagalériáját, ahogyan Kiss Ervin Gábor is kapott erre lehetőséget, ám a szerző mintegy negyedszázadnyi emlékezetében nem rémlik fel tábori csaba önálló tárlatának híre. Bár fizikailag már nem kötődik a városhoz, lelkiekben, lokálpatriótaként annál inkább.

Négy sztálinvárosi művész tíz napig alkot majd együtt
Fotó: Balla Tibor

Balla Attila a ’70-es években önképzőkörökben tanult Dunaújvárosban, mesterei ifj. Koffán Károly és Birkás István voltak. Stockholmban az Iparművészeti Főiskolán alkalmazott grafika szakon tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta festő szakokon a tanulmányait. Kiss Ervin Gábor Sztálinvárosban született, 1971-ben kezdett a képzőművészettel foglalkozni. Rendszeresen képezte magát ifj. Koffán Károly festőművész szakkörében, majd az Amatőr Műhelyben, Birkás István vezetésével. Éri Jenő művészeti tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakán kezdte, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola typo-grafikai tanszékén tervező grafikusművészként végezte. Tábori csaba 1984-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola grafikai szakán, idehaza, valamint Hollandiában, Ausztriában, Német- és Finnországban mutatkozott be egyéni kiállításokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában