űzték a telet

2020.03.02. 08:00

Bűbáj és varázslat uralta a község Piac terét

Hagyományos tavaszváró rendezvényét tartotta a város közeli község szombaton délután a Piac téren, ahol tucatnyian öltöztek boszorkának és vasorrú bábának. Természetesen nem maradt el a kiszebáb és vele együtt a gondűző cédulák égetése sem.

Horváth László

Különleges zene dallamai hallatszottak ki már kora délután a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermének utcára nyíló ablakaiból. Aki benézett, lehet, meg is ijedt egy kicsit, mert a mezőfalvi Boszi tánckar próbálta a télűző koreográfiáját. Az előtérben néptáncos ruhába öltözött fiatalok a kiszebáb társaságában várták az indulás pillanatait. Fél ötkor mindenki útra készen igazított egy utolsót jelmezén, majd útjára indult a zeneszótól, kereplőtől hangos menet.

A pásztor a tűzre veti a gondűző cédulákkal teli kiszebábot
Fotók: Horváth László

Útközben bűbájt és varázsigét szórt a vidám társaság.

A Piac térre érve már szépszámú közönség várta a felvonulókat. A középkori emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül, hiszen a nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak. Az ártó szellemek, boszorkányok életre kelnek.

Vonultak a boszik a Piac térre

Ha az emberek gondjukat, félelmeiket, bánatukat egy papírra feltűzik, és a telet jelképező szalmabábbal együtt elégetik, akkor ezektől a gondoktól, átkoktól megszabadulnak. Nem mellesleg a rossz időt is elűzik jó messzire, egyúttal megsürgetik a tavasz érkezését. A Piac tér közepén kialakított terebélyes máglya mellett két új és egy tavalyi műsorszám felidézésével űzték a telet a mezőfalvi boszorkányok. A rendezvény végén a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagjai csörögefánkkal és teával, forralt borral kínálták a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában