Weiner Sennyey Tibor előadása

2020.02.20. 15:00

Ki nem volt Hamvas Béla?

Weiner Sennyey Tibor költő, író tartott előadást szépszámú érdeklődő előtt kedden, a magyar széppróza napján a József Attila Könyvtár felnőttkönyvtárában.

Balla Tibor

Weiner Sennyey Tibor költő, író az előadáson

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Mondandójának a beszédes, egyben közönségcsalogató Ki nem volt Hamvas Béla? címet adta.

Tény, mi tény, nála felkészültebb előadót ebben a témában nehézkes lett volna találni, ugyanis a témában írt legutóbbi 26 esszét tartalmazó könyve, a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve már két kiadást is megélt.

Előadásának magabiztosságán jól érezhető volt a felkészültség

Weiner Sennyey Tibor költő, író az előadáson
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az előadás beharangozójában rengeteg kérdést sorolt: Író volt? Filozófus volt? Könyvtáros volt? Gyári munkás volt? Kertész volt? Megvilágosodott ember volt? Fasiszta volt? Kommunista volt? Politikus volt? Apolitikus volt? Ki volt valójában Hamvas Béla? – azt ígérve, megpróbál ezekre a kérdésekre választ adni, bevezetve a közönséget Hamvas Béla világába.

Előadásának magabiztosságán jól érezhető volt a felkészültség, az alapos kutatómunka, ami remek alapja lehet egy emlékezetesen informatív estnek, ám a tudásnak ez a mélysége már legfeljebb néhány irodalmár számára nyújthat élvezetet. Főként, ha az előadónak mindenről eszébe jut valami a témával kapcsolatban, és gyakorta elkalandozik az alaptémától.

Így aztán – bár egy pazar könyvbemutató tanúi lehettek a résztvevők – viszonylag kevés releváns információt kaptak a beharangozó alapkérdéseivel kapcsolatban. Így érezhette ezt Tóth Éva, a könyvtár vezetője is, hiszen az előadás végeztével még jó pár kérdést feltett a kortárs alkotónak Hamvas Bélával, s megítélésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában