Háromszáz bluescsomag

2019.12.17. 11:30

Pakson megtartották a szokásos, évi lemezbemutató koncertet

Júliusban már a 27. Gastroblues Fesztivált rendezték meg Pakson. Régi hagyomány, hogy december elején tartják a szervezők a lemezbemutatót, amelyen a nyári fellépők közül többeket is viszontláthatunk.

Balogh Tamás

A december elejei idő- pont különben nem véletlen, a fesztivál ezzel is emlékeztetni akar arra, hogy 2004-ben a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson milyen kellemetlen helyzetbe hozta az anyaország a határon túli magyarokat. Ezért a december 7-i szombati eseményen a felvidéki (Galánta), a kárpátaljai (Visk) és az erdélyi (Kézdivá- sárhely) magyarok is képviseltették magukat.

A koncertek szünetében – ez is régi hagyomány – tombolasorsolást tartottak, és a tombolákból befolyt összeggel a kárpátaljai magyarlakta Visk település gyerekeinek a karácsonyát szeretnék szebbé tenni a fesztiválozók.

A sajtótájékoztató résztvevőinek egy csoportja (balról jobbra): Süli János, Kovács Antal, Kelemen András, Jenei Károly és Palya Gábor

A lemezbemutató koncertek előtt, amelyeket a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban tekinthettek meg a műfaj kedvelői, sajtótájékoztatót tartottak a szervezők a Gastroblues Klubban. Az eseményen részt vett Süli János tárca nélküli miniszter, a fesztivál védnöke, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Zrt. kommunikációs igazgatója, Jenei Károly, Visk református lelkésze, Kelemen András kézdivá- sárhelyi tanácsos és Palya Gábor galántai képviselő.

Süli János köszöntőjében elmondta, öröm, hogy már huszonhetedszer tudunk megemlékezni egy olyan eseményről, amely egyedülálló Magyarországon, mert nemcsak a zenéről szól, hanem a határon túli magyarokkal való együttműködésről, a borászatról, az ételekről, az adományozásról.

Gárdai Ádám, a Gastroblues Fesztivál egyik szervezője

Az adományozással kapcsolatban Gárdai Ádám, a fesztivál egyik szervezője elmondta, nemcsak a nyári templomi előadások és a jótékonysági főzőverseny bevétele, hanem a lemezbemutató koncertek alatt eladott tombolából befolyt összeg is jó célra megy. A jó cél pedig nem más, mint Visk. A paksi fesztivál az ötven százalékban magyar lakta település magyar óvodájának létrehozásában, annak fenntartásában segédkezett, illetve segédkezik, a mostani bevétel pedig a viski magyar gyerekek karácsonyát hívatott szebbé tenni.

Jenei Károly a sajtótájékoztatón lényeges gondolatokat fogalmazott meg. – A paksi bluesfesztivál segítsége nem csak egy decemberi fellángolás, egy kis karácsonyi jótékonykodás, amitől saját magam meghatódom. A segítségnyújtás egész éves, ez a mindennapok megélésének a lehetősége. A lemezbemutatón összegyűlt adományból Jenei Károly elmondása szerint háromszáz csomagot tudnak majd eljuttatni a rászorultaknak.

A felvidéki Pál Balázs Jenő gyakori vendég Pakson – ezúttal is ott volt a rendezvényen Fotók: BAT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában