tárlat

2019.08.29. 08:00

Egy egész hónapig lesz látogatható a tárlat

Pentelei Molnár János festőművésznek nyílik kiállítása szeptember 6-án az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

20190809 Dunaújváros Farkas Lajos interjú Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Az összeállítás eddig még nem volt látható nemhogy Magyarországon, de máshol a világban sem, és sejthető, hogy nem is lesz már. A magángyűjtőnek, akinek az anyag a birtokában van, Európában a legkomolyabb Pentelei Molnár-gyűjteménye van. Bejárta a kontinenst időt, pénzt, energiát nem kímélve, hogy felkutassa a festményeket. Miután két évig csendben figyelte az Intercisa Múzeum munkáját, úgy döntött, az intézmény méltó a gyűjtemény bemutatására.

A naturalisztikus csendéletfestéssel aratott sikert
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A magángyűjtő, miután alaposan megnézte a helyszínt, úgy döntött, Magyarországon először itt állítja ki Pentelei Molnár János harminckét alkotását Pataki Ferenc festőművész Pentelei portréja kíséretében. A harminckettes szám még nem végleges, ugyanis ha addig rálel valahol a világban egy újabb alkotásra, akkor már azt is kiállítja a szeptember 6-án 17 órakor nyíló tárlaton.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója úgy érzi, a múzeum is kivívta magának annak rangját, hogy egy hónapra ide kerüljön ez a kivételes anyag, nem pusztán annyiról van szó, hogy a mester Pentelén született, ezért itt kell kiállítani. Éppen ezért, amikor a gyűjtő megkereste, a megtisztelő kínálatra azonnal igent mondott. Azért is ajánlja különösen az egy hónapig látogatható tárlatot, mert kivételes alkalom, ugyanis a gyűjtők általában a nyilvánosság elől elrejtve gyönyörködnek kincseikben, nagyon ritka az, amikor a nagyközönség számára is elérhetővé teszik kincseiket.

A pentelei mester

A nemesi származású pentelei Molnár család sarja. Édesapja pentelei Molnár István, édesanyja Fazekas Julianna volt. Pályafutását mint hivatalnok kezdte. Münchenben Hollósy Simonnál, majd Párizsban és Budapesten tanult festeni. Bibliai tárgyú kompozíciókat festett a Benczúr-iskola stílusában, majd a tájképek és életképek festése mellett főleg a naturalisztikus csendéletfestést művelte, amellyel nagy sikereket aratott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában