értő kezek alatt

2019.02.07. 17:30

Pénteken nyílik Gombos István önálló kiállítása a POK-ban

Gombos István kisplasztikáiból összeállított kiállítása nyílik most pénteken délután két órakor a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ (POK) Magángimnáziumban. Az önálló tárlatot közel egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők.

Várkonyi Zsolt

Gombos István Ferenczy Noémi-díjas ötvös- iparművész tárlatát Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere ajánlja majd az érdeklők figyelmébe, köszöntőt mond a házigazda intézmény igazgatója, Borgulya Zoltán.

Gombos István ötvös-iparművész a kiállítás rendezése közben kisplasztikáját mutatja egy érdeklődő diáknak, Králl Mónika 10/c osztályos tanulónak a Pannon Oktatási Központban Fotó: Zsedrovits Enikő

Az ötvös-iparművészt, akit tárlatának előkészítése, rendezése közben kerestünk meg, készséggel állt rendelkezésünkre. Elmondta, hogy a 2017. novemberi, az Intercisa Múzeumban rendezett életmű-kiállítása után örömmel tett eleget a POK felkérésének, ahol egyébként tanítják a rajz- és vizuális kultúra tárgyat.

Talán éppen ezért is fontos, hogy a diákok lássák, érzékeljék ezen tantárgy keretein belül is, milyen lehetőségeket rejt a fém értő kezek alatt.

Az általa megformált kisplasztikák az ötvösség hagyományaira épülnek, hiszen anyagukban, kidolgozásukban, megmunkálásukban erre utalnak. Hogy ezt stílszerűen első kézből is megtapasztalhassák a fiatalok, személyes tárlatvezetést tart majd nekik. Természetesen a nagyközönség számára is nyitott a kiállítás, amely február végéig látogatható majd.

Annak, hogy csak viszonylag rövid ideig lesz ott a kis­plasztikai válogatás, az oka az, hogy egy újabb felkérésnek tesz eleget azzal, hogy március 1-én már Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban állít ki. Elmondta, hogy a Paks védjegyé­vé vált Gasztroblues Fesztiválon többször találkozott a város akkori polgármesterével, Süli Jánossal, aki meghívta őt, hogy mutatkozzon be alkotásaival a városban. Most jött el az idő arra, hogy eleget tegyen ennek. Az egykori polgármester ma a Paks II beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, aki maga is köszöntőt mond majd a megnyitón. Különös jelentőséget tulajdonít ennek a felkérésnek – művésznevén – Gombi, hiszen ő paksi születésű. Egészen pontosan akkor, 1952-ben Dunaújvárosban, illetve annak elődjében, Sztálinvárosban még nem volt szülőotthon, így került ő Paksra. Túl sok időt nem töltött ott, viccesen úgy szokta mondani, hogy „kiküldetésbe ment”, néhány napos kitérőt tett csupán, hiszen őt azóta is minden ide, Dunaújvároshoz köti.

„Paks után is van élet.” Talán kevesen tudják, de nemcsak művészeti értelemben, hanem a kőkemény hétköznapokban is. A művészt ezt követően Budapestre hívják, ahol a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata a Pesti Vigadó épületében biztosít május elejétől július közepéig bemutatkozási lehetőséget Mestermunkák címmel. Ez nem önálló kiállítás, hanem egy országos kitekintésű, merítésű tárlat, ahol a kiállító művészek egy-két alkotásukkal szerepelhetnek majd. A közös tárlaton Gombos István műveiből két munkája, az Acélvárosi torzó és az Ősvirág című alkotások lesznek jelen. Paks és Budapest után Győrben állít majd ki, várhatóan az ősz folyamán, ahol a város alpolgármesterének és a helyi múzeum igazgatója meghívásának tesz eleget egy önálló tárlat keretében, egy országos rendezvénysorozat részeként.

Gombos István ezt követően a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Dimenziók témakörében meghirdetett pályázatán vesz majd részt. A nevezett pályaművek bemutatása Szegeden, várhatóan ez év szeptember és november közepe között lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában