Töredékek a múltból – két ásatási szezon anyagát mutatják be

2018.12.12. 20:00

Új, bronz- és római kori leletek a dunaújvárosi löszpartból

2017 és 2018 nyarán és őszén az Intercisa Múzeum dolgozói megelőző feltárást végeztek egy, a későbbiek során felépítendő kőtár-épület helyén Dunaújvárosban, a Római városrészben. Ugyan az Intercisa Múzeum folyamatosan látja el gyűjtőterületén, a Dunaújvárosi járásban, azon belül Dunaújvárosban régészeti szakfeladatait, ezek az utóbbi években elsősorban régészeti megfigyelések voltak, a városban nagyobb felületű feltárás régen volt. Ennek megfelelően nagy várakozással tekintettünk a munka elé.

Buza Andrea

A területen a városrész kiépítésének idején számtalan feltárás volt, azonban még így is található olyan rész, amely régészeti szempontból nem volt megkutatva. Mivel a közelből korábban csak római kori leleteket ismertünk – ezen a helyen az egykori Intercisa polgári településrésze volt –, az ásatás megkezdése előtt is ebből a korszakból származó tárgyakat, objektumokat vártunk. Meglepetésünkre az előkerült, nagyrészt a Kr. u. 3-4. századra keltezhető árkok és gödrök mellett jóval korábbi, a bronzkori Makói-kultúrához köthető, a Kr. e. 2700–2300 közötti időszakra datálható gödröket is találtunk.

Az említett gödrök és árkok feltárása nem kis kihívás elé állított minket. Hatalmas mennyiségű földet kellett megmozgatnunk, az egykor tárolásra, később a háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló objektumok mélysége esetenként meghaladta a 2 métert. A legmélyebb egy 241 cm mély római kori gödör volt. Természetesen ezeket mind aprólékosan, kézi erővel tártuk fel, gépi segítségünk csak a legfelső, betonos, törmelékes rész eltávolításában volt. Ezúton is köszönjük kitartó diákmunkásainknak, az iskolai közösségi szolgálatban részt vevő önkénteseinknek, a múzeum dolgozóinak, hogy részt vettek a feltárásban, segítve az Intercisa Múzeum régészeinek munkáját!

Római kori gödör modern kutyával

A földmunkák ideje alatt számos városlakó látogatott ki az ásatásra, kíváncsiak voltak arra, hogy mi került elő. Ott elsősorban a feltárás alatt lévő objektumokat, illetve az éppen akkor előkerült leleteket tudtuk megmutatni, földesen, töredékesen vagy éppen korrodálódva. Fontosnak tartjuk, hogy minden érdeklődő minél hamarabb megláthassa azt, hogy milyen sokszínű az az anyag, amit a két ásatási szezonban megtaláltunk. Ezért törekedtünk arra, hogy még ebben az évben kiállítás keretein belül adjunk ízelítőt látogatóink számára a feltárásról. A 2018. december 14. és 2019. március 31. között látható tárlaton a nagymennyiségű kiásott és restaurált tárgy közül a legszebb, legérdekesebb darabokat tekintheti meg a nagyközönség.

Ásatások a Római városrészben. Fontos, hogy minden érdeklődő láthassa azt, hogy milyen sokszínű leletanyag került felszínre Fotók: Intercisa Múzeum

A kiállításban egy tárlóban kaptak helyet a bronzkori tárgyak, kerámiatöredékek, állatcsontok, kagylók.

A római kori leletek bemutatása az egykori lakóházakhoz kapcsolódó tárgyakkal kezdődik. A festett, sőt átfestett színes vakolattöredékek mellett helyet kapnak padlótéglák, de állatnyomot megőrző téglák is. Minden feltáráson legnagyobb számban kerámiatöredékek kerülnek elő, itt sem volt ez másképp. A római kori kerámia sokszínűségét reprezentálják a festett, bekarcolt, pecsételt mintájú darabok, valamint a terra sigillaták, amelyek a kor luxuskerámiái közé tartoztak. A tárlókban bemutatott használati tárgyak, üvegtöredékek, Intercisa lakóinak viseletéhez tartozó darabok, a Kr. u. 3-4. században forgalomban lévő pénzek és nem utolsósorban a házi- és vadászott állatok csontjai – kiegészítve magyarázó szövegekkel, tárgy- és ásatási fotókkal – mind-mind az egykor itt élt rómaiak mindennapjait hozzák közelebb a mai városlakókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában