Bartók

2018.12.06. 13:00

Egy sziporkázó, misztikus mese ősbemutatója

Főpróbahét van a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagyszínpadán.

Balla Tibor

Ősbemutatóra készülnek, Tamási Áron Jégtörő Mátyás című színművét magyar közönség magyar színpadon még nem látta.

A rendező szerint a szerzőnek olyan kincsei vannak, amit vétek lenne, ha a magyar színházművészet kihagyna. Ebből kifolyólag a nyáron Balassa Eszter dramaturggal közösen színpadra alkalmazták ezt a misztikus történetet, hogy a Bartók színpadán láthassa először közönség. A társulatnak nincs könnyű dolga ez esetben, már a regény formájában is nagyon „sűrű” a történet, amit az adaptáció tovább tömörített.

Jegercsik Csaba, Ágoston Péter és Szina Kinga Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Őze Áron úgy fogalmazott, itt egy felvonás alatt annyi minden történik, mint más Tamási-darab egészében, és a Jégtörő Mátyást két felvonásban játsszák. Álláspontja szerint egy kincs születik pénteken este a magyar színházművészet számára. Nem csak a színészek és a rendező számára jelent kihívást az előadás, technikailag is nagyon nehéz a darab. Látványban sem volt egyszerű egy olyan esztétikus vizuális világot létrehozni, ami az író világához illeszkedik, amiben az ember a talajon áll és a fejével súrolja a csillagokat. Őze Áron kijelentette, mindent megmutatnak az előadásban, amit csak a Bartók tud, csúcsrajáratják a technikát, de igazi örömmunka volt.

 

Egy sziporkázó mese, amelyben két történetszál, két világ fonódik össze. Egy szellem (Szina Kinga) a csillagokból érkezik a Földre, két szegény székely, Mátyás (Ágoston Péter) és Márta (Jókai Ági) esküvője napján, hogy vigyázza, igazgassa sorsukat. Csodálatos dolgok történnek: a gólya beszélni kezd, az anyósról (Polgár Lilla) kiderül, hogy boszorkány, az após (Jegercsik Csaba) lidércet költ a hóna alatt. A szellem pedig mindeközben különböző állatok testébe költözik, hogy így lehessen a választott pár közelében és óvhassa őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában