Ki nem mondott szavak

2018.11.22. 12:00

Bemutatták a Ványa bácsit a Bartók színpadán

Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története 120 évvel ezelőtt látott napvilágot.

Balla Tibor

A Váci Dunakanyar Színházban már november 16-án megvolt a sikeres bemutató, a dunaújvárosi közönség pedig tegnap este láthatta először Anton Pavlovics Csehov orosz író, drámaíró nagyszerű színművét, a Ványa bácsit a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében, ugyanis az előadás a két teátrum közös produkciójaként jött létre. Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története 120 évvel ezelőtt látott napvilágot.

A történet dióhéjban a következő: Ványa bácsi elhunyt húga lányával él a birtokon, amelyről lemondott, hogy támogassa nagyra tartott sógorát, a nyugalmazott egyetemi tanár Szerebjakovot. Egyhangú, de nyugodtnak legkevésbé sem mondható életük elfojtott érzelmek, ki nem mondott szavak okozta feszültségekkel teli, a fő probléma mégis a féltékenység. Ványa reménytelenül szerelmes Szerebjakov gyönyörű feleségébe, Jelena Andrejevnába, aki még mostohalánya, Szonja vágyának tárgyát, Asztrovot is az ujja köré csavarja… Az alapkonfliktus tehát adott, és a dráma szereplőire nem is várhat más, csak az elkerülhetetlen csehovi megoldás: „Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek, és akik majd lenéznek bennünket azért, mert ilyen ostobán és ilyen ízléstelenül éltük le az életünket – azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok, de mi…” Mi kell még? Egy jó rendező és jó szereposztás.

Tarpai Viktória és Erdélyi Tímea az előadásban Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A rendezést Yaroslav Fedoryshyn, a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház művészeti vezetője vállalta magára. A szereposztás pedig a következő: Szerebrjakov – nyugalmazott egyetemi tanár: Ivaskovics Viktor. Jelena Andrejevna – a felesége: Erdélyi Timea. Szonya – Szerebrjakov lánya az első házasságából: Tarpai Viktória (aki elhozta a Los Angeles-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját!). Vojnyickaja, Marija Vasziljevna – a profeszszor első feleségének anyja: a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Tímár Éva. Vojnyickij, Ivan Petrovics – a fia: Sipos Imre. Asztrov, Mihail Lvovics – orvos: Kaszás Mihály. Tyelegin, Ilja Iljics – elszegényedett földbirtokos: Kis Domonkos Márk. Marina, öreg dajka: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja: Kútvölgyi Erzsébet. Szolga: Smál-Szilaj Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában