Csúcsra járt a Vasas

2018.05.16. 10:00

Három fesztiválon is részt vettek az újvárosi táncosok

Ismét sűrű volt a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes hét végi programja. Azt láthattuk, hogy részt vettek a II. Pünkösdi Rózsa Gyermek Néptánctalálkozón vasárnap a Városháza téren és az MMK-ban, ám előtte még kalandoztak egy kicsit.

Balla Tibor

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ismét megrendezte a XVII. Országos Ifjúsági Néptánc Találkozót Pápán, amelyen bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget adnak azoknak az ifjúsági korosztályú (14-18 éves fiatalokból álló) néptáncegyütteseknek, amelyek a gyermektánc-találkozókból már kinőttek, ám a felnőtt táncegyüttesek fesztiváljain, versenyein még korai lenne részvételük. A kétnapos rendezvényen 22 csoport lépett fel, a Vasas Ifjúsági csoportja a péntek délutáni műsorban került sorra két tánccal, a Furfangos lány (koreográfus: Horváth Tibor, Zóka Éva) történetével és a Vonatozzunk című Lengyel Szabolcs-koreográfiával. Az ifjúsági korosztályban ők voltak a legfiatalabbak, és tisztességesen helytálltak. Ezen a tánctalálkozón neves zsűri bírált, például Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, és Sikentáncz Szilveszter örökös aranysarkantyús táncos, koreográfus.

A táncosok részt vettek a a Városháza téren tartott pünkösdi gyermeknéptánc-találkozón Fotó: DVT

Amíg a vezetők meghallgatták a zsűrit, addig a gyerekek élőzenés táncházba vonultak. Ismét sikerült elismerést kapniuk a zsűritől, mely kiemelte a táncosok igényes öltözékét is. Észrevételeik természetesen jobbító szándékkal szóltak. A vasasosok közösen megnézték a kékfestő múzeumot is. Az éjszakát a református iskola tornatermében töltötték, hogy aztán másnap kora reggel átutazzanak Ajkára.

Ott a felnőttegyüttes részt vett a XXIII. Bakony Néptáncfesztiválon, Ajka-Padragkúton. Két koreográfiával készültek, Lengyel Szabolcs és Lengyelné Hoffner Nikolett Somogyiak című koreográfiáját és Lengyel Szabolcs Párcsere című szilágysági táncát. Itt már valódi versengés folyt, a házigazda Ajka-Padragkút Táncegyüttessel együtt nyolc együttes lépett fel. Két különdíjat is elhozott a Vasas: egyiket az együttesi összteljesítményért kapták, a másikat a Zagyva Banda zenekar különdíjaként. Be is kerültek a 21 órakor kezdődött gálaműsorba, ahol egy negyventagú erdélyi hagyományőrző csoport műsorát követően léptek színpadra. Az erdélyiek beültek az ő műsorukra is.

A hét végén Balatonboglárra utaznak majd a Méta fesztiválra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában