Tizenegyezer kilométer álnéven

2018.01.31. 08:00

Különleges évforduló a katona hazatérésének emlékére

A közelmúltban lapunk is híradást adott a Don-kanyar és a világháborúk áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésekről.

Horváth László

Mittelholcz Béláné és családja 100 év után is őrzi a családi történeteket Fotó: Horváth László

A magyar katonák megpróbáltatásokkal teli történetei mennyire mélyen élnek még a családtagok, leszármazottak emlékkönyvében, arról a mezőfalvi Mittelholcz Béláné mesélt az édesapa hadifogságból való hazatérésének 100. évfordulója alkalmából.

Vicai József 1914-ben, az első világháborúban vonult be a seregbe. Galíciát és Oroszországot emlegette legtöbbet. 1915-ben már hadifogságba esett, és Oroszország távol-keleti részén, Vlagyivosztokban töltött 30 hónapot. A rendkívül hideg időjárás, ami elérte a mínusz 50-55 fokot is, sok áldozatot szedett a katonák közül. Józsefnek egy száműzött lengyel ember adta át a szabaduló levelét, aki olyan rossz állapotban volt, hogy ő már nem ért volna haza. A 26 éves magyar fiatalember közel egy hónapon át utazott álnévvel vonatról vonatra átszállva Kijevig, ami igen hosszú és veszélyes kilencezer kilométeres távot jelentett. Az utazást a fogságban szerzett jó nyelvtudás is segítette. Vigyázni kellett, ne szólaljon meg, csak oroszul – emlékezett a régmúlt történetére még ma is könnyek között Mittelholcz Béláné.

Mittelholcz Béláné és családja 100 év után is őrzi a családi történeteket
Fotó: Horváth László

A hadifogoly édesapának egyébként a körülményekhez képest nem volt ­rossz sora. Akkoriban fizetést is kaptak, és a nagy üzlethálózatban végzett munka esélyt adott a túléléshez. Az útravaló pénzt kecskebőr ruhájának foltjaiba varrta. 1918-ban befejeződött a kalandos hazatérés, de ezzel még nem ért véget a katonai szolgálat. Csendőrök jöttek érte, mivel a nyilvántartásban szerepelt, pár hét múlva az olasz frontra vezetett az irány, ahol hat hónapot töltött el. Ekkor már házas ember volt. Életéből nem maradt ki a II. világháború sem, amelyben rövidebb ideig szanitécként szolgált. Gyermekeinek sokaságára való tekintettel hamarabb leszerelt. A harcok elcsendesülését követően a békés hétköznapokban is talált magának közösségi feladatot. Ezek közül az egyik, hogy közreműködésével hozták létre a Dániel telepi iskolát.

Vicai József 82 éves korában, természetes körülmények között hunyt el. Különleges történetekben gazdag életútjából könyv is íródhatna. Kilence gyermeke, 18 unokája és 26 dédunokája őrzi emlékét száz év eltelte után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában