Újévi zenés kezdés

2018.01.15. 11:30

Lezajlott a Sándor Frigyes Zeneiskola hagyományos koncertje a Bartókban

Hagyományos Újévi koncertjét tartotta szombaton este a Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt működő Szonáta Zeneművészeti Alapítvány a Bartók nagytermében.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Enikő

A „Jól bevált recepten nem változtatunk!” elvet követve idén is a szokott tematikát követték: a műsor első félidejében a zeneiskola tanárai és növendékei adtak műsort, a második felvonásban pedig egy országos elismertségű formáció műsorával ajándékozták meg közönségüket. Ez utóbbi idén a méltán népszerű Four Fathers Énekegyüttes volt.

Az esemény rangját jelzi, hogy a rendezvény fővédnöke, Cserna Gábor polgármester nem csak megjelent a nyolcadik alkalommal megrendezett koncerten, de a megnyitóbeszédet is ő mondta. „Sok ismerős arcot látok a nézőtéren, akik már a legelső alkalom óta úgy látják, hogy egy zenei csemegével kell belépni az óévből az új évbe. Egy olyan zenei csemegével, amely garantált, mert a feltételeket a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány biztosítja – fogalmazott a polgármester. Cserna Gábor felhívta a figyelmet a rendezvény jótékony jellegére, hiszen a jegybevételt az alapítvány tárgyi eszközök beszerzésére, a növendékek képzésére fordítja.

A legfontosabb hangszer, az írógép mögött a zeneiskola igazgatója, Dőr Gabriella ült
Fotós: Zsedrovits Enikő

Cserna Gábor nyitóbeszédében kiemelte, hogy a városban egyre több olyan jótékonysági cél van, amelynek érdekében magánszemélyek, vállalkozók, egyházak, intézmények, sportolók, művészek összefognak. Kijelentette: Meggyőződése, hogy Dunaújvárosban a célok és az irány teljesen megfelelő. Ennek kapcsán felsorolta az elmúlt évek eredményeit, az út- és iskolafelújításokat, azt, hogy májusban visszaadják a város lakóinak az élményfürdőt, és ekkor megkezdődik a Fabó Éva sportuszoda felújítása is. Szót ejtett a kézilabdacsarnok hatmilliárdos felújításáról, a szabadstrand fejlesztéséről, amely idén folytatódik, és az egykori vidámpark helyén egymilliárd forintból megvalósuló kalandparkról. Kijelentette: 2018 Dunaújváros szempontjából a léptékváltás esztendeje lesz.

A Four Fathers Énekegyüttesre nem csak a muzsika miatt emlékezhetünk, humoruk is sikert aratott
Fotós: Zsedrovits Enikő

A polgármesteri megnyitó után Moravecz Attila, a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a 2017-es évben pályázatokból és támogatásokból 2 millió 395 ezer forint gyűlt össze, amiből hangszereket vásároltak, nagyértékű hangszereket szervizeltek, megnyílt a lehetőség a zenepedagógusok koncerttevékenységének díjazására.

Fotós: Zsedrovits Enikő

Nyitásként Bíróné Tósaki Kinga és Tágincevá Irén zongoranégykezesét hallhatták, majd a Juhos Melinda vezette Harmonikazenekar lépett a színpadra egy André Verchuren és egy Astor Piazzolla-darabbal a megszokott magas minőségben. A Pomposné Zelena Erzsébet irányította Vonószenekar egy könnyed rumba darabot adott elő. A Nagy vonószenekar Balogh Zoltán András vezényletével egy igazi zenei csemegét, Leroy Anderson: Az írógép (The typewriter) című darabját adta elő. A legfontosabb hangszer, az írógép és a kávéscsésze mögött a zeneiskola igazgatója, Dőr Gabriella ült. A Fúvószenekar a karmester, Balogh Zoltán András Róka keringő című darabját és a Magna Cum Laude: Pálinka dal című slágerének feldolgozását vitte színpadra. A Szabó Szebasztián (gitár), Schneider Vilmos (nagybőgő), Farkas Márk (dob), Bányász András (fuvola) összeállítású jazz formáció az Autumn Leaves és Charlie Parker nevéhez fűződő blues, a „Billie’s Bounce előadásával örvendeztette meg a közönséget. A Fafúvós együttes, Tótin Szilvia (fuvola), Rozs Viktória (basszus klarinét), Pálinkás Eszter Ágnes (fuvola), Burkovics Márton (klarinét) egy régi finn polkát, Éva polkáját adta elő. Az Eged Márton (basszusgitár), Baruts Bence (gitár), Gyöngyösi Barna (zongora), Müller Tamás (dob), Bányász András (fuvola) összeállítású zenekar olyan unikális darabokkal állt a közönség elé, mint Billy Cobham: Red Baronja, vagy Chick Corea: Spain című szerzeménye.

Állandó résztvevő a gálákon a Pomposné Zelena Erzsébet vezényletével és irányításával működő vonószenekar
Fotós: Zsedrovits Enikő

A második félidőben a Four Fathers Énekegyüttes csavarta az ujja köré a közönséget jó humorú, tiszta hangzású előadásával. Műsorukban spirituálék és magyar slágerek feldolgozásai hangoztak el, valamint egy Bárdos Lajos-szerzemény – többször is vastapsra késztetve a közönséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában