WebVeszély

2017.11.23. 08:00

Az internet nem csak hasznos! Beszélgessünk az árnyoldaláról

A Dunaújvárosi Egyetem a Bánki projekt keretében WebVeszély címmel előadást tartott kedden, amelyen dr. Bárkányi Pál főiskolai docens két alkalommal ismertette az internet – kevesek számára ismert – árnyoldalát, előbb a diákoknak, majd a szülőknek, hiszen a biztonságos internethasználat szülői felelősség. Komoly meglepetéseket is okozott.

Balla Tibor

Webes Fotó: zsedrovits Enikõ

Például kevesen vannak tisztában a törvényi háttérrel. Nem tudják például, hogy aki 13 éves kora előtt regisztrál a Facebookra, az bizony a törvény alapján büntethető.

Nem is gondolnánk mennyi veszély leselkedik az interneten ránk. Dr. Bárkányi Pál bemutatta, hogyan kaphatunk hamis e-maileket egy bárki számára elérhető weboldalról, ráadásul olyanokat, ami még a gyanakvókat is megtéveszti. Elrettentésként ízelítőt adott az úgynevezett deep internetből is, ahol akár emberi szerveket is lehet rendelni. Az általa bemutatott oldalon éppen a kokain árfolyama volt látható dollárban és a bitcoin nevű kriptovalutában.

A Dunaújvárosi Egyetem WebVeszély címmel előadást szervezett kedden a Bánki projekt keretében, amelyen dr. Bárkányi Pál főiskolai docens két alkalommal ismertette az internetet.

Már ebből is jól látszik, hogy a kontroll nélküli internethasználat mekkora veszélyt jelent a gyermekek számára. Márpedig a legtöbb szülő nem csak, hogy nincs tisztában ezekkel a veszélyekkel, de nem is érti már az internet lényegét sem. A diákok 75 százaléka állítja, sokkal többet tud ezen a téren, mint szülei. Viszont nekik nincs veszélyérzetük, pláne nincsenek a törvényi háttérrel tisztában. Nem tudják, hogy büntetési kategóriába tartoznak a online devianciák, mint az internetes zaklatás (cyberbullying), internetes kibeszélés (mém küldés), trollkodás, az erotikus képek küldözgetése (sexting), az internetes pedofília, az online „behálózás” (grooming), a személyes adattal való egyéb visszaélések, illetve az online játékok gyermekekre gyakorolt hatása. Bennük még nem tudatosult az egyik legfontosabb szabály, ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad, bármilyen tartalomról is legyen szó.

Kora délután a diákok hallgatták az előadást Fotó: Zsedrovits Enikő

Sokan szeretnének például hackerekké válni, mert az olyan kalandosan hangzik. De azt már nem tudják, hogy a vírusok haditechnikának számítanak és börtön jár érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában