34. Bringatúra

2018.05.14. 07:00

Több mint ezer biciklis tekert le Mezőfalvára

Szombaton reggel ellepték a bringások a várost és főterét. Regisztrálni nyolc órától lehetett, de még a rajt előtti utolsó percekben is kerültek fel karszalagok a későn érkezőkre. Minden adott volt egy jó hangulatú, sportos túrához: kellemes időjárás, profi szervezés és persze lelkes kerékpárosok.

Tóth Alexandra, Horváth László

Fotó: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

Hasznos hétvégi időtöltés

Ezernél is több biciklis vett részt a 34. Bringatúrán. A résztvevők között kicsik és nagyok, tapasztalt kerékpárosok és hobbisták egyaránt indulhattak, hiszen, mint azt a szervezők többször is hangsúlyozták, túráról és nem versenyről volt szó. Cél a sportos megmozdulás és a hasznos hétvégi időtöltés, nem pedig a minél gyorsabb célba érés. Ebben a szellemben rajtolt a mezőny pontban kilenc órakor, annak ellenére, hogy még az utolsó percekben is érkeztek nevezők.

Így rajtoltak a 34. Bringatúra résztvevői
Fotós: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

A biztonságos közlekedésre, a verseny szabályzatának betartására, a folyadékpótlás és az alapos bemelegítés fontosságára hívták fel a bringások figyelmét a szervezők, ezek közül mindenre biztosították is a lehetőséget. Az izmok, ízületek átmozgatásáról, a szervezet kardiovaszkuláris felkészítéséről Jáhn Amália és Györe Anikó közös bemelegítő edzése gondoskodott, a szervezők pedig ásványvizet osztottak a szomjas tekerőknek.

Fiatal és lelkes induló
Fotós: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

A biztonságos közlekedést rendőrök és polgárőrök felügyelték, a túra egészséges tempóját pedig rendőrségi felvezető autó adta meg, amit a szabályosan közlekedő résztvevők nem előzhettek meg a verseny protokollja szerint. A főtérre kitelepült tapasztalt bringaszakértők arról is gondoskodtak, hogy akinek nem volt járműve, vagy nem találta elég strapabírónak a sajátját, az kölcsönözhetett egyet a túra erejéig erre a célra felkészített hét keró közül. Sőt, akik kérték, azok a beállításban is kaptak profi segítséget.

Az első méterek még nagyon lazák, a bringatúra korai szakaszait még minden induló könnyedén teljesíti
Fotós: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

A rajtot jelző indulólövést Izsák Máté, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának szakbizottsági elnöke adta meg, így a csapat kilenc órakor elhagyta a Városháza teret.

Azidén csak egy defekt volt, amit javítani kellett
Fotós: Horváth László

A városból kilenc órakor rajtoló kerékpárossereg alig egy óra alatt ért Mezőfalvára, ahol a megszokott forgatókönyv szerint hűsítővel, szervizzel, információkkal várták a résztvevőket. Többen is elmesélték, hogy a legnehezebb szakasznak a nagyvenyimi halastónál lévő hosszú emelkedőt tartották, egészen a régi néven emlegetett kenderáztatóig. Természetesen a legek és különlegességek sem kerülték el a szervezők figyelmét, így hangosbemondón keresték a legmesszebbről érkezőket, a legidősebb és a legfiatalabb résztvevőket.

A mezőfalvi parkban jólesett szusszanni egy kicsit
Fotós: Horváth László

A messzi földről származók sorában többek között Nagyatádról, Tabról, az ukrajnai Ungvárról is jöttek tekerni. Közülük talán a legtávolabbi, s a legidősebb túrázó titulusért is nagy volt a verseny. Szép számmal vettek részt a túrán kisgyerekes szülők.

A rövid pihenőt követően időben és rendben indult visszafelé a kerékpárosmenet, hogy újabb 14 kilométer után megérkezzen a célállomásra a dunaújvárosi Városháza térre. Mint minden évben, az utoljára célba guruló bringás érkezése után ezúttal is ajándékcsomagokat sorsoltak ki – a Dunaújvárosi Hírlap is támogatója volt a rendezvénynek, a szerencsés nyertesek lapunk szakácskönyveivel gazdagodhattak. Külön jutalomban részesült a mezőny legfiatalabb, legidősebb és legtávolabbról érkező indulója is. Külön dicséret illeti hát a mindössze 11 hónapos Szabó Elizabetet, a minden évben visszatérő 73 esztendős Kis Mihályt, de a tőle és a dobogó felső fokáról mindössze két évvel elmaradó Nagy Józsefet is meg kell említenünk a „korosztályok csatájában”.

Pihenő. Fáradt fiatalok csaknem harminc kilométerrel a hátuk mögött
Fotós: Hankusz Kálmán/ Dunaújvárosi Hírlap

A legmesszebbről érkező versenyző idén Filipa Ferreira lett, aki magyar barátjával, Kántor Csabával érkezett és részesült a különdíjban. Jó érzés belegondolni, hogy a távolsági csúcsot döntő Filipáék mellett Nagyatádról, Tabról vagy épp az ukrajnai Ungvárról is utaztak hozzánk, hogy indulhassanak a bringatúrán.

 

Kerékpárjavító is dolgozott

A mezőfalvi Piac téri parkban a hűsítő mellett kerékpárjavító állomás is szolgálta a tekerők komfortját. A szervizpont szerelői érdeklődésünkre elmondták, sokan nem fordítanak kellő figyelmet a biciklik megfelelő műszaki állapotára. Például a nagyobb túrák esetén érdemes lenne szakemberekkel átvizsgáltatni a szerkezeteket. Nemcsak a könnyű és jó kerékpározás miatt, de a balesetek elkerülése miatt is fontos lenne. Az idén viszont jóval kevesebb defektet kellett javítaniuk. Idáig csak egy jelentkező volt. Általában a váltón, a fékeken és a küllők feszességén állítanak az ilyen alkalmakkal – foglalták össze a bringatúrás tapasztalatokat a kihelyezett szerviz szakemberei.

Voltak, akik Mezőfalváról direkt azért utánfutóztak be Dunaújvárosba, hogy maguk is végig tekerhessék a távot. Ilyen volt a mezőfalvi Kovács család, akik három gyerekkel indultak útnak, és ahogy láttuk, a mezőfalvi regisztrációnál épségben, jó kedvben teljesítették a túra első szakaszát.

A mezőfalvi szakaszról videó is készült, megtekintéséért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában