intézkedési tervre van szükség

2018.11.09. 08:00

Nagyon szennyezett a Dunaújváros levegője

Körmendi Erzsébet

A Dunaferr vállalatcsoport érdemben még mindig nem foglalkozott a technológiából eredő környezetkárosító hatások kiküszöbölésével, amelyek miatt erősen szennyezett a város levegője, hangsúlyozta Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Nagyon sok panaszos levelet, telefont kapnak a városházán a légszennyezettség miatt. A levegőtisztaság-védelmi eszközök használata tekintetében nem tartja be a Dunaferr az uniós előírásokat a acél- és a kokszgyártás során, a konverternél évtizedek óta nem megoldott a porkibocsátás megszüntetése, negyven- percenként nyomják a városra a súlyosan károsító anyagokat tartalmazó nagymennyiségű füstgázt, hangsúlyozta a párt helyi elnöke, hozzátéve: kegyeleti időszakban, mindenszentek ünnepnapján is porfelhőben úszott a város.

Cserna Gábor, a Fidesz helyi elnöke a sajtótájékoztatón
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Információi szerint az úgynevezett zsugorítóműnél szintén nem megfelelő a porleválasztó berendezés hatékonysága. Ezért fordultak már többször a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának környezetvédelmi főosztályához panasszal. Az ellenőrzések folyamatosak a Dunaferrnél, azonban érdemi változás nem tapasztalható. A dunaújvárosi polgármesteri hivatal úgynevezett szmogügyeletet tart, ellenőrzi a levegő összetételének értékeit, és indokolt esetben az illetékes hatóságnál megteszi a szükséges lépéseket.

Nem érti, Szabó Zsolt miért az önkormányzattól vár levegőszennyezettségi adatokat, mivel azok nyilvánosak, mindenki számára elérhetőek a Földművelésügyi Minisztérium levegominoseg.hu honlapján. Cserna köszöni dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak, hogy foglalkozik a levegőminőségi gondokkal, eljár e tekintetében is a kormánynál, a szaktárcánál és a kormányhivatalnál egyaránt.

Cserna Gábor azt kéri a Dunaferrtől, készítsenek helyzetlelemzésen alapuló, számonkérhető intézkedési tervet 2018 év végéig, vázolják, hogyan próbálják betartani a privatizációs szerződés ide vonatkozó részét. Hiszen ahogyan szokták mondani, tette hozzá, a város nélkül nincs vasmű, vasmű nélkül nincs város, és mi továbbra is ebben a szimbiózisban szeretnénk élni, lehetőség szerint egészségesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában