rejtélyes eset

2018.09.13. 07:45

Miféle szörny bugyog a Pentele-híd közelében?

Különös természeti jelenség borzolja a dunai hajósok és horgászok kedélyeit városunkban.

Tóth Alexandra

Szó szerint robbant az internet, amikor Barabás Zoltán egy érdekes jelenséget bemutató videót posztolt közösségi oldalán. A csónakból készített felvételen az látható, hogy hatalmas és elég nagy területet elfoglaló buborékok törnek elő a habokból, azoknak a forrása azonban nem látszik. A készítő állítja, hogy a nem mindennapi látványt produkáló entitás ráadásul helyváltoztatásra is képes, így a hajós volt szerencsés a nyomába eredni, és négy kilométeren keresztül követni a rejtélyes valamit. Ez persze csak egy kis fűszer a történetben, mert a videón jól látszik, hogy nincs mozgás, és a buborékok egy adott területen jelennek meg a vízfelszínen. Az eset megmozgatta az önjelölt kriptozoológusok fantáziáját, és megteremtették a magyar mítikus lények szegényes enciklopédiájának legújabb tagját, így a Mátranováki Fanyűvő és Hanyistók mellett feljegyezték a Dunai Víziszörnyet is.

A békésen kanyargó Duna – de mit rejt az öreg folyó rémséges mélysége?
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A konzervatívabbak búvárra szavaztak, de volt, aki szerint egy krokodil turnézik a Pentele-híd környékén, hiszen ha a medvék átjönnek hozzánk, akkor a krokodilok utazgatása sem kizárt. Ám az igazság kevésbé érdekfeszítő, de annál egyszerűbb. A buborékok forrása egy szennyvízcső-bekötés, amit még a hetvenes években helyeztek el a szakaszon. Innen – tisztított formában – ömlik a szennyvíz a Dunába, de a nagy nyomás okozta buborékok csak extrémen alacsony vízállás mellett látszanak. Az utóbbi hetekben jelentősen csökkent a vízszint, így vált láthatóvá a jelenség. A valóság talán csalódást okoz annak a félmillió videónézőnek és a Pentele-hídhoz zarándoklónak, akik hittek a szörny létezésében, de, mint a legtöbb legendára, erre is van ésszerű magyarázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában