Klímastratégia

2017.09.23. 11:00

A klímavédelem és a változás veszélyei! Alakítsunk ki stratégiát együtt!

Klímastratégiai fórumot tartottak nemrég a dunaföldvári városháza dísztermében. A Tolna megyei Önkormányzat megbízásából egy pályázat keretében szakemberek megvizsgálták a megye természeti és társadalmi adottságait, illetve azokat a tényezőket, amelyek a klímaváltozást befolyásolják, vagy amelyekkel csökkenteni lehet a veszélypontokat.

L. Mészáros Irma

d

Az elkészült munkaanyag megismertetésére és a lakosság szemléletformálása érdekében 2017-ben a megye városaiban, nagyobb településein Klímavédelem és fenntarthatóság címmel fórumokat tartanak, amelyek azt is szolgálják, hogy ez év végére közösen kialakítsák Tolna megye klímastratégiáját.

A dunaföldvári volt a nyolcadik konzultáció, amelyen részt vett Kovács Szilvia társadalomkutató és Bóna Csaba településmarketing-szaktanácsadó, valamint Horváth Zsolt, Dunaföldvár és Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere, Lipták Tamás önkormányzati képviselő, a Kertbarátok Városvédő Egyesületének elnöke, Nagy Gáborné, a DunaTúra Egyesület elnökségi tagja, illetve az önkormányzat és intézményeinek néhány vezetője és munkatársa.

A téma két előadója, Kovács Szilvia szociológus, dr. Bóna Csaba településmarketing-szaktanácsadó Fotó: L. Mészáros Irma

A konferencia résztvevőit köszöntötte Dunaföldvár polgármestere, s kiemelte, hogy a városvezetés elkötelezett a környezetvédelem iránt, s fontosnak tartja, hogy a klímavédelem érdekében mindenki megtegye a tőle telhető lépéseket, mert erőinket kölcsönkaptuk, s tovább is kellene adnunk unokáinknak.

Kovács Szilvia rövid helyzetelemzést adott Tolna megye természeti, társadalmi adottságairól és a veszélyforrásokról. A többi között kitért arra, hogy a megye erősen agrárorientált régió, ahol kiváló mezőgazdasági adottságú területek találhatók, de ezek a klímaváltozás miatt sérülékenyek is. Ezért egyebek között a csapadékintenzitás módosulása miatt változtatni kell a növényfajtákon, s új öntözéses technológiát kell bevezetni. Ezt nehezíti az elaprózott földtulajdon, a mozaikos tájszerkezet. Tolna megye Duna menti vonala az előrejelzések és számítások szerint veszélyzónában lesz a 2021-2050 közötti időszakban. Egyre nagyobbak és gyakoribbak – már az utóbbi időben is – a hőhullámok, szélsőséges és sokkal intenzívebb a csapadékmennyiség. Hol aszály, hol jégkár, hol villámárvíz károsítja a területet, ezek egyre jobban érintik a lakosságot egészségügyi és anyagi szempontból is. Ezért a szemléletformálásra nagy szükség van. Ebben kiemelkedő jelentősége van az iskoláknak, s a gyerekek révén bevonhatók a szülők is. A fiatalokon kívül a kommunikáció szempontjából több csoportot is meg kell szólítani, mondta a kommunikációs szakember, többek között az időseket, a helyi gazdákat. (A fórumon nem találkoztunk egyik csoport képviselőivel sem.)

A két szakember tájékoztatója után a hozzászólók az alulról jövő kezdeményezések mellett kiemelt fontosságúnak tartották, hogy a törvényhozók olyan jogi környezetet alakítsanak ki, amely a klímavédelmet szolgálja, s nem nehezíti. Mindkét polgármester keserűen szólt arról, hogy a szélerőművek telepítését célzó terveiket lesöpörték a hatóságok. Hiányzik a jogi garancia, sok az adminisztrációs gát – hangzott a panasz -, mintha klímastratégiai szempontból nem azonosat akarna az elefánt és a kisegér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában