együtt, egy életen át

2018.05.25. 20:00

Gyémántlakodalmat ültek Rácalmáson

Két gyermek, kilenc unoka, hetven év, pünkösd. Kálmán Rozália és Nagy István vasárnap tartották gyémántesküvőjüket Rácalmáson, ahol eredetileg is összeházasodtak római katolikus szertartás szerint, 1948 pünkösdjén. István július 2-án lesz 92 esztendős, Rozália novemberben 90 éves.

Pálinkás István

Pista bácsi kézcsókkal köszönti Rozália nénit

– A házassági évforduló nem egy ritkán ünnepelt esemény, de arra hívja föl a figyelmünket, ahogy az elődeink előttünk éltek, s valahogyan tudták úgy alakítani az életüket, hogy abban valami egész legyen. Szép életet le tudtak élni. Igazából ezt köszönjük meg, Isten tud adni az embernek olyan állandó vezetést, amivel talán túl nagyot nem tévedünk az életben. És azt látjuk, amikor ilyen szép kerek évfordulót ünnepelünk, hogy van az Úristennek ilyen szép segítsége, ami jelen tud lenni az életünkben.

Nagy Zoltán, ifj. Berzai Ferenc, Rozália, Nagyné Berzai Márta, id. Nagyné Berzai Márta, Nagy István a gyémántünnepen Fotók: a szerző

Erre a Jóistenre való figyelésben példa Rozália néni és István bácsi, akikkel együtt ünnepelhetünk. Úgy látom, ők is ebből merítettek sokszor erőt. A pünkösddel való egybeesés szép egyben állás. Engem arra emlékeztet, hogy pünkösdkor a szentlélek kiáradását és az egyház születését ünnepeljük. És igazából arról szól az egyházunk, hogy vannak emberek, akik az Istenre fölnéznek és mindig visszanéznek rá – mondja Bozai Márton, aki Adony és környékének (Kulcs, Rácalmás, Perkáta, Szabadegyháza, Zichyújfalu) plébánosa.

Bozai Márton plébános és az ünneplő házaspár

Az atya elmondása szerint kis hálaadó ünnepségre is sor került a házban, mert nem tud már mindenki elmenni a templomba. Az atya a házat is megáldotta, amit évente szokás, ezáltal kérve, hogy Isten legyen jelen életünkben, s a családban is otthon legyen, ne képzeljük valami távolinak…

Pista bácsi kézcsókkal köszönti Rozália nénit

Annyira ne képzeljük ezt távolinak, hogy a gyermekek és néhány unoka hasonlóan kivette részét a családi ünnepségből, Nagyné Berzai Márta (első unoka!) annyira emberien foglalta össze emlékezetét a nagyszülőkről, hogy az valóban minden körítést nélkülözött:

– Összetartozást, családot jelentenek számomra ma is. Szeretetet, mindent. Nem mindenkinek adatik meg, hogy nagyszüleink ennyi évig jóban-rosszban kitartottak egymás mellett, és ezt tették mellettünk, példa értékként. Imádják az unokákat, feltétel nélkül, minden jó és rossz tulajdonságukkal. Pista bácsit, nagypapát nem lehet a kertből kiszedni máig, minden reggel körbejárja Rácalmást, mindenhez van kritikai szava, és tele van hosszú távú tervekkel. Nem hetekre, évekre – mondta Nagyné Berzai Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában