Felcsendül a Tavaszi szél összkórusok előadásában

2018.02.22. 14:00

A Centrum Kórus nemzetközi zenei rendezvényen vesz részt Berlinben

Az Ujházy Krisztina vezette Centrum Kórus idén is meghívást kapott a Berlini Brandenburg Nemzetközi Iskola zenei rendezvényére. A karvezetőt kérdeztük erről.

Balla Tibor

Ujházy Krisztina, a Centrum kórus vezetője Fotó: HK

– Jövő héten szerdán indulunk, és hétfőn érkezünk, tehát öt napra megyünk. A veronai buszbaleset miatt éjszaka nem utazhatunk, ezért meg kell állnunk Prágában. A tavalyi látogatásunk nagyon jól sikerült, ezért ismét meghívtak minket. Idén volt időnk alaposan előkészíteni az utazást, ráadásul pályázaton nyertünk is hozzá forrást. Koncertünk ott nem lesz, csak várost nézünk, majd onnan megyünk tovább Berlinbe. Már tízéves hagyománya van ennek a nemzetközi zenei projektnek, ami lényegében egy zenekari és kórustalálkozó. Idén is Németországból a nemzetközi iskolákból érkeznek 68 nemzet hangszeres, énekes gyermekei. Például Szlovákiából, a pozsonyi brit iskola kórusa, és ami idén újdonság, egy madagaszkári amerikai iskola kórusa is eljön, nagyon színes társaság lesz. Magyarországot egyedül a Bánki kórusából átalakult Centrum Kórus képviseli, mi leszünk az egyetlen nem nemzetközi iskola.

Hányan utaznak?

– Idén tőlünk 21 gyerek fog menni, hiszen három iskolából, a Bánkiból, a Rudasból és a Dunaferrből. Nagyon sok kottát kaptunk, elég sok művet fog énekelni a kórus idén. Ezeket megtanultuk itthon, és kint három napot fogunk együtt próbálni az összes kórussal, hogy összerakjuk a műsort. A végén, vasárnap lesz egy nagy koncert, ahol bemutatkoznak a zenekarok és a kórusok is, ahová sajátokat is viszünk. Lesz egy dal, amit közösen fog az összes résztvevő, mintegy háromszáz gyerek – madagaszkáritól dunaújvárosiig – előadni zenekari kísérettel, ez pedig a Beatles All You Need is Love című dala lesz. Már nagyon várjuk.

Ujházy Krisztina, a Centrum kórus vezetője
Fotó: HK

Sok darabbal készültek?

– Mi a közös számmal együtt hat darabot viszünk, ebből egyet kinti felkérésre én írtam. Ez egy Tavaszi szél-feldolgozás, amit direkt úgy írtam meg, hogy legyen egy szólista benne, aki a népdal szólamát énekli, így a nemzetközi kórusnak nem kell a magyar nyelvvel megküzdenie, hanem csak hangzókat kell énekelniük.

Akkor ezt nem csak a Centrum Kórus énekli?

– Öt kategória van. Kicsik kórusa (alsósok), nagyok kórusa (felsősök és középiskolások), kicsik zenekara, nagyok zenekara és popzenekar. Mindegyik kórus és zenekar több ország gyerekeiből tevődik össze. Mi a nagyok kórusában leszünk, amelynek a műsora öt darabból áll, és ezeket az összes felsősökből és középiskolásokból álló kórus énekli, így a Tavaszi szél is ebben az össz­kórusban hangzik majd el. A vendégkórusok a szombati napon egy öt-öt perces műsorral bemutatkozhatnak. Ebben két rövid magyar darabot fogunk énekelni. Egy Farkas Ferenc-darabot és egy kortárs művet, Günsberger Ákos tanár Varró Dániel verseire írt Limmerickjeiből fogunk hármat megtanulni a Helikonra és ebből az egyiket elő is adjuk a berlinieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában