Lehetne több ilyen!

2017.09.22. 20:27

Európai autómentes nap: az ügyességi játékokat élvezték legjobban a gyerekek

Európai rendezvényt zártunk tegnap a városban: olyat, ami nekünk szólt: a mobilitási hetet, autómentes nappal.

Pekarek János

Autómentes nap volt a péntek – ami (sajnos) nem azt jelentette, hogy a szokásosnál kevesebb autó közlekedett az utakon, pláne nem azt, hogy egyetlen egy sem: inkább ennek a vágyott állapotnak az előnyeire kívánták felhívni a figyelmet a szervezők, a polgármesteri hivatal munkatársai és segítőik az európai mobilitási hét (szeptember 16-22.) utolsó napján, az európai autómentes napon.

Autómentes helyen, a Vasvári iskola előtt gyűltek össze óvodások, iskolások az autómentes napon Fotó: Zsedrovits Enikő

A mobilitási hét eseményeiről folyamatosan beszámoltunk – a hét utolsó napja pedig azzal a meglepetéssel kezdődött, hogy a városi autóbuszokon nem kellett, sőt: nem is lehetett jegyet lyukasztani: az autómentes rendezvény alkalmával leragasztották a jegyeket érvényesítő készülékeket, így próbálva felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki járjon inkább tömegközlekedési eszközzel, mint személyautóval. Nem csak ezen a napon...

A fő rendezvény azonban a legfogékonyabb korosztályt, a gyerekeket célozta meg!

Óvodások és más érdeklődők a napelemnél Fotók: Zsedrovits Enikő

A Petőfi liget Vasvári Pál Általános Iskola előtti részén állították fel sátraikat pénteken délelőtt az európai autómentes nap szervezői: a városi polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársai, a rendőrség, a polgárőrség, a helyi egyetem dolgozói, aktivisták.

Egy pillanat az önfeledt vonatozásból, óvónői kísérettel

A program, amelyre a város óvodásait és iskolásait várták, igen változatos volt: kérdőíveket tölthettek ki például rendőrségi kérdéskörökben, úgymint (ez persze nem így szerepelt a papírokon) közlekedésbiztonság, vagy bűnmegelőzés (a feladatot Kiss Dénes rendőr százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője irányította), környezetvédelem. Különböző játékokat játszhattak, megcsodálhatták a napelemmel működő ventilátort (nem akárki: Tábori Áron motorcsónakversenyző, a Dunaújvárosi Egyetem kommunikációs központjának munkatársa mutatta be!). Felpróbálhattak gázálarcot (némelyik településen már szükség lenne rá...), vagy a rendőrök által hozott úgynevezett „részeg szemüveget”, amit felvéve megtudhatták, mit (nem) lát a beivott autós. Felpróbáltam: azonnal szédülni kezdtem ettől a boszorkányos szerszámtól...

Ez a fiatalember az ügyességi pályát próbálgatja

De hát (gyerekekről van szó!) mégis csak az ügyességi és sorversenyek pályája volt a legérdekesebb számukra. A Duna-parti óvodai egység Mézeskalács csoportjának tagjai például rendkívüli mértékben élvezték a vonatozást a kitűzött bóják között, váltott vezetéssel, mind a tizenkilencen! Örömüket aszfaltrajzokban örökítették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában