A költészet napján

2024.04.14. 13:00

Verset mondtak, rajzoltak

A dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában sem feledkeztek el a költészet napjáról.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. A Vasváriban egész napos program várt a diákokra és a pedagógusokra. Gálosfai Tímea, a Vasvári intézményvezetője elmondta, hogy csütörtök délelőtt megzenésített verseket hallgathattak a gyerekek a szünetekben, ezzel is szerették volna a költészetet közel hozni hozzájuk. A legkisebbek, az alsósok  gyerekverseket dolgoztak fel képi formában lapbookokon. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Magyarság Házából vendégük volt  Lőrincz P. Gabriella  Bella István és József Attila-díjas kárpátaljai költő.

Róla érdemes tudni, hogy 2009 óta rendszeresen tart rendhagyó irodalomórákat iskolákban, óvodákban, árvaházakban. Ő ezúttal a hetedik-nyolcadik osztályos gyerekeket látogatta meg.
Gálosfai Tímea elmondta, a Móricz Zsigmond Általános Iskola kezdeményezéséhez is csatlakoztak, és sportverseket helyeztek el a Vasvári környéki fákon.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A délutáni tankerületi versmondó verseny azután már komplex feladat volt a diákok számára. Egyrészt  különböző verseket kellett rajzban megjeleníteniük, illetve az alsó tagozatosak tankerületi versmondó viadalának voltak a házigazdái. Az első két évfolyamnak szabadon választott verseket kellett előadniuk, míg a harmadikosoknak kötelező versválasztás volt. Gálosfai Tímea arra a kérdésünkre, hogy a gyerekeket mennyire köti le egy költészet napi eseménysor, verseny, örömmel válaszolta, 

fogékonyok a diákok az eseményre, és nagyon szívesen vesznek részt rajta.

A megnyitóbeszédében az intézményvezető elmondta, a költészet napjának az is a célja, hogy a művészetek felé irányítsa a gyerekeket, hiszen a költészet összekapcsolódik a művészetek különböző ágaival.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A versmondó versenyt egy rövid megnyitó ünnepség előzte meg, majd a résztvevők a zsűri tagjainak, Kurucz Gergelynek, Várnai Eszternek, Tóth Katalinnak, Molnár Stefániának, Polgár Lillának és Rejtő Hajnalkának mutatták be felkészültségüket.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A győztesek

Tankerületi versmondó verseny

I. évfolyam: 1. Téglás Ziva Nicol (Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye, Dunaújváros), 2. Pötör Barnabás (Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim), 3. Troppert Emília (Vasvári Pál Általános Iskola, Dunaújváros)

II. évfolyam: 1. Győri Heléna Afrodité (Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim), 2. Katona Dóra (Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Dunaújváros), 3. Bíró Bertalan (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros)

III. évfolyam: 1. Palczer Janka (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros) és Bognár Eliza (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros), 2. Soha Zénó (Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Perkáta) és Bozár Marcell (Hunyadi János Általános iskola, Perkáta), 3. Iliszi Emma Róza (Vasvári Pál Általános iskola, Dunaújváros)

Tankerületi komplex művészeti verseny

1. hely: Merő Zoé Rozália (Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Dunaújváros) és Magera Karina (Vasvári Pál Általános Iskola, Dunaújváros), 

2. hely: Williams Jake (Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Dunaújváros) és Kékesi Lilla (Kossuth Lajos Általános iskola, Nagyvenyim), 

3. hely:  Mikula Enikő (Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros), Enkh-Erin Iveelen (Vasvári Pál Általános iskola, Dunaújváros), Nagy-Szöllősy Szofia (Vasvári Pál Általános Iskola, Dunaújváros) és Balló Lotti (Dózsa György Általános iskola, Dunaújváros).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában