Mezőfalva

2024.04.14. 15:27

Német nemzetiségi bállal zárult a József nádor napok (képgalériával)

Hercegfalva-Mezőfalva alapításának 213. évfordulójára rendezett négynapos ünnepségsorozat záró programjaként német nemzetiségi estre és bálra várták az érdeklődőket, ahol színvonalas műsorral tisztelegtek a falu létrehozásában kiemelkedő szerepet betöltő sváb emberek előtt.

Horváth László

Felvonulással kezdődött a mezőfalvi Német Nemzetiségi nap

Fotó: Horváth László

A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvény április 13-án, szombaton a Piac térről induló felvonulással vette kezdetét. Rövid zenés, táncos bemutató után a körforgón át az iskoláig tartott a színes népviseletbe öltözött együttesek és résztvevők menete. Az iskola tornatermében kulturális program előzte meg a bál kezdetét. Színpadra lépett a Rosmarein Táncegyesület Vecsésről, a Pincehelyi Cimborák Györkönyből, a Mezőfalvi Nőikarból alakult Mezőfalvi Wildrosen Női Kar, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Gyermek Tánccsoport, a 7.a diákjainak táncos formációja, valamint egyéni előadásban Kovács Éva és Csepreghy Szonja 3.a osztályos tanulók. 

Fontos szerepe volt a német nemzetiségű embereknek a falu betelepítésekor – mondta Molnárné Troppert Mária
Fotó: Horváth László

Elsőként Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a vendégeket, majd a magyar és a magyarországi németek Himnusza után kezdetét vette a kulturális összeállítás. A köszöntőben elhangzott, hogy ma azokra a sváb elődökre emlékeznek, akik komoly szerepet töltöttek be a falu létrehozásában, építésében. A kezdeti nehézségek után szorgalmuk, összefogásuk során hamarosan a térség központjává tették a községet. A huszadik század elején azonban jöttek a problémák. A földéhség Amerikába és Kanadába vitt több száz mezőfalvi embert. A háborúk, a kitelepítések, az 1951-es falu névváltoztatása, a vagyonelkobzások, a hallgatás megkövetelése a gyökerekről, a politikai elnyomás mind nehéz helyzetbe hozta a településen élő embereket. A rendszerváltozás után szerencsére újjá éledhettek a hagyományok, a nyelvtanulás, a nemzetiségi oktatás lehetősége. Megalakulhattak a nemzetiségi önkormányzatok. Azonban a svábok habitusára jellemző, az ének és a tánckedvük sosem hagyja el őket. Sőt, ez segíti át őket a nehézségeken, meg az erős közösségi élet, amit tanúsítanak. Ennek lehetünk szem és fültanúi a mai este – hallhattuk a köszöntőben.

A kulturális műsorban a Vecsésről érkezett a Rosmarein Táncegyesület is színpadra lépett 
Fotó: Horváth László

Igazságtalanság lenne a műsorok és az előadók közül bármelyiket is kiemelni, hiszen a maga nemében mindegyik különleges színfoltot képviselt a sváb hagyományok megőrzésének, továbbvitelének érdekében. A vacsora utáni percekben kérdeztük a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét Molnárné Troppert Máriát.

Mezőfalván a hagyományőrzést a német nyelvoktatást ma már félelem nélkül adhatják át az utókornak  
Fotó: Horváth László

– Egyre több embert sikerül megnyerni a hagyományőrzésnek a sváb, a német helyi kultúra tovább örökítésének. Sajnos sokáig nem beszélhettünk erről még családi körben sem, nehogy baj legyen belőle. Nehéz volt újrakezdeni. Az iskolában megindulhatott a német nemzetiségi oktatás, melyet Váradi Sándornak köszönhetünk. Pedagógusként bepillanthattam más Fejér vármegyei sváb gyökerekkel rendelkező települések hagyományőrzésébe, mint például Mór és környéke. Kiderült, a mi elődeink is onnan származnak. Az első betelepítéssel érkeztek Hercegfalvára. Az ide érkező családok, emberek főleg mezőgazdasággal foglalkoztak. Ez a jelleg most is jellemző Mezőfalvára. A történelmi viharok és válságok után most már bátran átadhatjuk a stafétabotot a sváb kultúra megőrzésében. Csak egy érdekesség, akik már régen itt laknak magyar nevűek is, de ha megkotorják a családfát, sokan találhatnak sváb nevű elődöt. Nagymamája, dédnagymamája stb. Tehát többségében svábok alkották a települést az alapításkor – mondta érdeklődésünkre Molnárné Troppert Máriától. 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, Márok Csaba Mezőfalva polgármestere, Borbély Anikó jegyző, Jaksics Erzsébet iskolaigazgató, a rácalmási német közösség küldöttsége.

A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport fergeteges előadása zárta a műsort
Fotó: Horváth László

A szombati rendezvény végül egy fantasztikus hangulatú bállal zárult. Talán nem lehetetlen, hogy ezután azok is csatlakoznak mezőfalvi sváb közösséghez, hagyományőrzéshez, akik eddig valamilyen oknál fogva nem tették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában