Négy dunaújvárosi döntősért szorítunk!

2024.04.25. 17:00

Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, munkája, tisztességes fizetése, otthona és számíthat családtámogatásra is

Április 24-én megkezdődött a Szakma Sztár Fesztivál háromnapos rendezvénye a fővárosi Hungexpo területén, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendez. Minden érdeklődő számára nyílt ez a program, amelyen mintegy 60 (köztük 21 agráriumhoz köthető) szakmával, szakiránnyal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Molnár Emese

Cukrásztanulók a XVII. Szakma Sztár Fesztivál nyitónapján

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az idei Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében az MTI beszámolója alapján. A miniszterelnök a kormány nevében arra tett ígéretet: Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, munkája, tisztességes fizetése, otthona és számíthat családtámogatásra is.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mi, idősebbek, tudjuk: mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét

– fogalmazott a kormányfő. Felidézte: 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. De az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő – hangsúlyozta, hozzátéve: ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják. Hozzátette: ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország.

Orbán Viktor kitért arra is: közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsolták a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. Kiemelte: a szakképzésben eltöltött utolsó év már kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során, és aki a legjobban teljesít, azt „kapásból felveszik” a felsőoktatási intézményekbe. Hozzátette: a legmodernebb felszereléseket és eszközöket adják a diákok kezébe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezhessék meg.

ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar kormány nevében négy dolgot garantált. Elsőként azt, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak. Másodikként, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is. Mára elérték, hogy több a munkahely, mint a szakmunkás – mutatott rá. Harmadikként említette, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve – rögzítette. 

A negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is. Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre

– fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: a boldog családokból pedig összeáll az az erős és független Magyarország, amiért évszázadok óta küzdünk.

Pénteken eredményhirdetés

A fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője is, ahol az ország legjobb szakmunkás tanulói mérik össze tudásukat és gyakorlatukat. Négy dunaújvárosi diák jutott a fináléba, akik biztos, hogy érmes helyezéssel zárhatják a viadalt. Az ipari gépészek mezőnyében három döntős van, és mindegyikük a Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola fiatalja: Horváth Csaba, Szemler Zoltán, Meleg Zsófia. Az irodai titkárok mezőnyében is három döntős van, egyikük a Rudas Közgazdasági Technikum diákja, Horváth Mónika. Az eredményhirdetés a fesztivál utolsó napján, vagyis április 26-án, pénteken lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában