Beruházás

2024.04.06. 11:00

Kormányzati támogatással fejleszt a Magnus Aircraft Zrt. - videóval

Április 5-én ünnepélyes alapkőletételre került sor a Magnus Aircraft Zrt. székhelyén, Pogányban. A magyar repülőgépfejlesztő és gyártó vállalkozás egy új, négyüléses repülőgép fejlesztésébe kezdett, mely fontos lépés lehet a hazai gazdaság növekedése felé.

Duol.hu

Fotó: Laufer László

A Pécs-Pogány területén működő Magnus Aircraft jelenlegi tevékenysége során gyártott kétüléses repülőgépeket már szerte a világban használják, Nigériától Vietnámig vannak megrendelőik, Afrika, Közel-Kelet, Ázsia jelenti a fő piacot, írja a bama.hu. Most az összesen közel 6 milliárd forintos beruházás során egy újabb, négyüléses modell gyártása is el fog indulni, melyhez nagy összegű, több mint 1,7 milliárdos kormányzati támogatás is érkezett.

Kormányzati támogatással fejleszt a Magnus Aircraft Zrt.
Fotó: Laufer László

A projekt már kezdetét is vette, a kivitelezési szakasz kezdődik most el. Az alapkőletételen Boros László vezérigazgató, Tarány Gábor tulajdonos-elnök, illetve Varga Mihály pénzügyminiszter mondott beszédet.

– Új, 1500 négyzetméteres gyártócsarnok épül majd, ahol a repülőgép összeszerelése fog történni, illetve meg fog épülni az ehhez tartozó teljes infrastrukturális kiszolgálóegység. Az elmúlt évek tanulsága alapján meg fogjuk valósítani az energiafüggetlenséget, és egy 500 kilowattos napelem park fog létrejönni, hogy kiszámíthatóbban, biztonságosabban tudjunk termelést fenntartani

 – tájékoztatta az alapkőletétel résztvevőit Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója.

A beruházás keretén belül fenntartható és környezettudatos termelő egység és tanműhely is létrejön.

A Magnus Aircraft a legmagasabb minőséget ígéri

A gyártáshoz az orosz Il-103 típusú repülőgép licencét vásárolták meg és fejlesztették tovább, hogy a legmodernebb elvárásoknak megfeleljen.

– Magyarországon egyre inkább feladat lesz az, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek hozzáadott értéknövekedést jelentenek, és amelyek az alapja a kiváló minőség. A repülőgépipar a közlekedési ipar legfelsőbb szintjét jelenti, ahol a legszigorúbb szabványok alkalmazására van szükség. Ez garantálja a makulátlan minőséget és a maximális hozzáadott értéket

 – hangsúlyozta Varga Mihály.

Tarány Gábor, a Magnus Aircraft tulajdonosa hozzátette, reményei szerint a jövő évben jelentős bevételeket hoz majd a városnak, környéknek, de Magyarországnak is.

Az eseményen Őri László a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke is részt vett.

– Az a célunk, hogy a Baranyában és Pécsen élők a következő évtized nyertesei legyenek. Ehhez arra van szükség, hogy Baranya fejlődő pályára álljon. A Magnus Aircraft kormányzati támogatással megvalósult új beruházása ékes példája annak, miként lehet magas hozzáadott értéket létrehozó munkahelyekkel lehetőségeket teremteni vármegyénkben

 – mondta el a beruházással kapcsolatban. Hozzátette, a korábbi, jobboldali városvezetés idején, 2016-ban sikerült Kecskemét mellől Baranyába csábítani a Magnus Aircraftot, ez volt az alapja annak, hogy a jelenlegi beruházás megvalósulhasson.

Nagy kereslet mutatkozik a világpiacon a négyüléses modellre

Boros László vezérigazgató arról is tájékoztatta hírportálunkat, milyen célra gyártják majd az új négyüléses gépeket:

– Nagyon hasonlóan a jelenlegi kétüléses repülőgépünkhöz, földrészenként változó lesz majd az új, négyüléses modell felhasználása. Azért is vásároltuk meg ennek a licencét, ugyanis piackutatások alapján szerte a világon nagy kereslet mutatkozik az ilyen gépek iránt. Főként három terület különíthető el: használható családi túrázó-utazó gépként, erre Európában, Afrikában is van példa. De komolyabb repülő iskolák is hasznosítják majd, illetve a védelmi iparban is. A védelmi iparban már a megfigyeléses tevékenységre alkalmas  kétüléses gépünk is jelen van, az új gép egy következő lépcsőfokot jelent, így egy még komolyabb kamerarendszerrel felszerelt gép is meg tud jelenni a piacon

 – fogalmazott Boros László.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában