Pillár Bence bronzérmes lett

2024.03.30. 15:00

Országos kémiaversenyen döntőztek a gimisek

Egy országos kémiaversenyen a harmadik helyezést szerezte meg Pillár Bence, a Széchenyi István Gimnázium 10.E osztályos diákja.

Molnár Emese

Forrás: Az iskola Facebook oldala

Mint azt a középiskola részletezte, 2023 októberében hirdette meg a Budapesti Műszaki Egyetem-VBK Vegy-Érték Tehetségpont a X. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt. Erre egyénileg nevezhettek a fiatalok, a dunaújvárosi gimiből pedig több tizedik és tizenegyedik évfolyamos tanuló is elindult a megmérettetésen. A verseny első és második fordulója online, levelezős formában zajlott. Bár a feladatok nehezek voltak, sikerrel vette az akadályt Süli Henrietta, Sztankó Maja, Pillár Bence (ők tizedikesek), valamint Mudra Gréta és Szloboda Balázs (ők pedig tizenegyedikesek). 

Az országos döntőbe három széchenyis menetelt tovább, Süli Henrietta, Sztankó Maja, Pillár Bence. Ezt a fordulót már Budapesten, az egyetemen rendezték meg március elején. 

A nagyon szigorú menetrend szerint először egy 4 órás írásbelin kellett bizonyítaniuk tudásokat, majd egy rövid szünet után kezdetét vette egy 2 órás ionvadászos laborgyakorlat. A gimi beszámolója alapján az írásbeli kevésbé, de a gyakorlati rész már nagyon tetszett a diákoknak, meg is találták, amit keresni kellett. Másnap a szóbeli forduló zajlott, ahol egy előre elkészített, de az egyetem által személyre kijelölt témákról kellett előadást tartaniuk a diákoknak, amit szakmai zsűri bírált el.

Az eredményhirdetésig a Richter Gedeon gyógyszergyárba látogattak, ahol két gyógyszerkutató válaszolt a versenyzők által feltett kérdésekre.

Az országos döntő nagyon sikeresen zárult, hiszen Pillár Bence országos harmadik helyezett lett (begyűjtve ezzel 30 felvételi pontot), de a lányok is szép teljesítményt nyújtottak, hiszen felkészítő tanárukat, Garamszeginé Szücs Ildikót a ”Legeredményesebb felkészítő tanár” elismerésben részesítette a bizottság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában