Kulcs

2024.01.31. 09:00

A legkarizmatikusabb pápáról tartott előadást Farkas Lajos

Az Országgyűlés határozata alapján január 22-e hivatalosan állami emléknapként a Magyar Kultúra Napja. Annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Török Tímea

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk gyökereinknek és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi értékeinket. Ebből az alkalmából a kulcsi könyvtár szervezésében előadást szerveztek a polgármesteri hivatal dísztermében. 2024. január 19-én 10 órakor Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója adott elő II. János Pál pápa élete és munkássága témában. Az esemény díjtalan volt. A Fekete István Általános Iskola diákjain kívül minden érdeklődőt szeretettel fogadtak a szervezők.

A kulcsi polgármesteri hivatal díszterében nagy volt az érdeklődés a múzeum igazgató előadása iránt 
Fotó: Rizmayer János 

II. János Pál az egyik legkarizmatikusabb pápája volt a római katolikus egyháznak. Lengyelországban nevelkedett, tíz nyelven beszélt és figyelte a világ eseményeit – mondta el Farkas Lajos.

II. János Pál alakja azért is különleges, mert ő volt az első nem olasz pápa, sőt az első szláv pápa. Szintén elsőként vette fel a kapcsolatot a katolikus egyház fejeként a zsidó és az iszlám vallással is. Deklarált álláspontja szerint ugyanis a zsidókérdést nem is kerülhette ki, mivel a római katolikus vallás a zsidó valláson alapszik, hiszen Jézus Krisztus is zsidó volt.

Farka Lajos élményszerű előadása a katolikus egyház legkarizmatikusabb pápájáról szólt 
Fotó: Rizmayer János 

Élete során sose felejtette el lengyelségét. Ezzel összefüggésben a Szovjetunió által irányított szocialista államokban, a kommunista titkosszolgálat merényletet is követett el ellene, amit túlélt és nagyságát bizonyítja, hogy a merénylőjét a börtönében meglátogatta, és megbocsátott neki. Életében és halála után is nagy tisztelet övezte, ezért emléknapját október 22-én tartják – hangzott el Farkas Lajos ismertetőjében Kulcson. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában