Jótékonyság Kulcson

2023.12.24. 10:30

Közösen főzték ki, még a halászlét is

Nem múlhat el karácsony halászlé nélkül, ráadásul a gasztronómia összekovácsol – ezt tartja a mondás, és nincs ez másképp Kulcson sem, ahol karitatív kezdeményezéssel halászlé kerülhetett minden nehéz helyzetbe jutott falubéli asztalára.

Török Tímea

Fotó: Várkonyi Zsolt

Jobb Gyula Kulcs település polgármestere hivatalos Facebook oldalán a következő bejegyzéssel fordult a közelmúltban a településen élőkhöz. 

Karácsonyra készülve a halászlét kevergetjük, azonban falunkbeliek között is akad, aki ezt idén sajnos nem teheti meg. Ezért barátaimmal – Szénégető Csabával és Rizmayer Jánossal – elhatároztuk, hogy a nehéz helyzetben élőknek idén mi főzzük a karácsonyi asztalra való halászlét. A HOFESZ (Horgászegyesületek Fejérmegyei Szövetsége) jóvoltából biztosított alapanyagokból készítjük el a hagyományos ünnepi ételt, amelyet aztán december 23-án, szombaton délután 15 órától a polgármesteri hivatal előtt a rászorulóknak szétosztunk. Szeretettel várunk mindenkit!

A közlemény végén a településvezető minden olvasót arra kért, hogy a látókörében lévő mozgásában korlátozott, vagy egyéb okok miatt akadályoztatott kulcsiról tudnak, akkor tájékoztassák a jótékony trió tagjait, akik adott esetben szívesen házhoz is viszik a karácsonyi halételt. 

Fotó: Várkonyi Zsolt

A HOFESZ segítségével már 22-én megérkezett az alapanyag és megkezdődött a halászlé főzés előkészítése a kulcsi hajóállomáson. Szorgos kezek pucolták és filézték az ünnepi étel hozzávalóit. Majd ezt követően a község kondérjában december 23-án főzték meg a pompás karácsonyi ételt. Míg az előkészítésben a település polgármestere vezényelt, addig a főzést az ötletgazda Szénégető Csaba irányította, Rizmayer János pedig a hagymapucolásban, a szervezésben és a logisztikában vállalta a legtöbbet. A kitálalás és az ételosztás gördülékeny lebonyolítását Várkonyi Zsolt hatékony közreműködése tette lehetővé. Jobb Gyula felhívását több hozzászólás, számtalan üzenet, telefonhívás, és összesen közel hetven megosztás követte. Végül december 23-án 15 órától, 19 óráig összesen 48 adag halászlét osztott szét a jótékony kulcsi csapat. 

Természetesen nem maradtak el a szívet melengető köszönő üzenetek sem. Tehát igazolást nyert a bevezetőben említett tétel, miszerint a gasztronómia összekovácsol. A pozitív visszajelzések együttes megélése a közösséget épít és annak erejét növeli. A dolgos hétköznapok után felüdülést hozott a résztvevőknek a jótékony akció, a gondok távolabb kerülnek, az emberek öröme feltöltődést ajándékozott azoknak is karácsonyra akik adtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában