Ajándékvásárlási hajrá

2023.12.23. 09:00

Azonnal hasznosítható gyerekkönyvajánló felsősöknek

A gyerekkönyvtár két nagyszerű szakembertől kértem ezúttal is segítséget, akik örömmel támogatták ötletünk és azonnal használható tippeket adtak a gyerekeknek szánt karácsonyi könyvajándék vásárlásához. Nem kell régi vágásúnak lennünk ahhoz, hogy azt képzeljük, hogy a könyvnél kevesebb jobb karácsonyi ajándék létezik. Egy jól kiválasztott könyvet kicsomagolva pedig a gyerekek sem fognak elégedetlenkedni. A József Attila Könyvtárban a gyerekkönyvek mindentudóitól kértünk tanácsot, hogy milyen könyvek kerüljenek a legkisebbeknek a karácsonyfa alá. Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosok minden korosztály igényeire figyeltek, számon tartva a könyvesboltok elérhető kínálatát is.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A felsős, jól olvasó gyerekeknek

Ben Miller, Egy karácsonyi manó naplója az előzőekhez képest sokkal kevésbé illusztrált, de története elképesztően jó. A főszereplő Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. 

J. K. Rowling neve ismerős lehet mindenkinek. Hiszen a nagy sikerű Harry Potter sorozat szerzője is. Most A karácsonyi malac című, kalandos és magával ragadó könyvét ajánljuk a karácsonyfa alá. A történet a hétéves Jackről szól, aki mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot- ez a szeretett barát neve- az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet. Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába. 

Diana Soto: Kitka Bence az északi sarkkörnél című kötete egy sorozat második része. Az első részben megismert tizenkét éves, átlagos srác máris újabb kalamajkába keveredik. Természetesen Réka, a nővére sem maradhat ki a dologból, ám a fiú most cseppet sem bánja ezt, mert igazság szerint a tesója a múltkori utazásuk óta mintha egy leheletnyit kevésbé idegesítené. Ezúttal az apukájuk munkájának köszönhetően Grönlandon találják magukat. 

Kántor Kata NyomoZOOk című kötete egy kegyetlen, online zaklatás és átverés történetét dolgozza fel. Egy valódi nyomozás és egy tini nyomozócsapat van a főszerepben, akik megmutatják az összefogás erejét. 

Ruff Orsolya alkotása a Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás szintén karácsonyi ajándéknak ajáljuk. A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, a csoda szép könyv remek szórakozást nyújt a fiatal olvasóknak. 

Kadono Eiko: Kiki a boszorkányfutár a neves Mijazaki Hajao rajzfilmeket ihlette. A japán gyerekkönyvben Kiki, a kis boszorkány sosem futamodik meg a kihívások elől. Amikor betölti tizenharmadik évét, a boszorkányhagyománynak megfelelően útra kel, hogy egy új városban telepedjen le egy évre. Hasonló témájú Michelle Harrison Egy leheletnyi boszorkányság című kiadványa, amely hívogatóan szép kiadású. A családi átok megtörése után a Widdershin nővérek elhagyhatják börtönüket, Hollókő szigetét. Ám a testvéreknek különleges érzékük van a kalandok megtalálásához, így amikor egy titokzatos lány érkezik Zsivány Zsebbe, újabb bonyodalomba keverednek. 

Minden ajándék mellé nagyszerű kiegészítés lehet a gyerekkönyvtárba váltott olvasójegy. Az ingyenes beiratkozással számos programra is invitálnak Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosok. 

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában