Íjász

2023.11.11. 09:00

Tépték az ideget több versenyen is ezen az őszön

Az időjárás kedvez a szabadtéri sportoknak, rendezvényeknek a mostani őszön. A Rácalmás SE Vajk Íjász Szakosztályának tagjai is még javában versenyeznek a szabadban.

Körmendi Erzsébet

A történelmi íjászatot is sokan kedvelik

Fotó: amatőr

Szendre Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy október 7-én két fő képviselte szakosztályukat a dunaföldvári horgásztanyán megrendezett íjászversenyen, és szép eredményeket értek el: Steiner Lajos második lett,  Szlanyinka Pál pedig győzött a kategóriájában. Másnap, október 8-án Sárváron zajlott a történelmi versenyzőknek a Saslövő Kupa 7 x 7 versenye. Itt Füle László vett rész a Vajk képviseletében, és második helyen végzett.

Október 21-én a szakosztály  részéről kicsit népesebb tábor tépte az ideget az I. Tisza-menti Haditornán. A verseny ideje alatt szinte végig esett az eső. Ennek ellenére szép eredményeket értünk el. Első helyezést ért el Fentős Tímea, Szendrey Lili, második helyezett lett Pinczés Nikolett (első versenye volt ez), harmadik helyen végzett Szendrey Gábor, negyedik helyezett lett Czigler Zoltán és Pinczés Lilla (az utóbbi szintén első versenyes vajkos).

November 4-én Foktőn vettek részt szakosztály tagjai megmérettetésen. Szép időben, extrém verseny volt, nagyon sok lövéssel. Első helyezést ért el Szendrey Lili, Molnár Dániel, Fehérvári Olivér, második helyezésekkel tért haza Molnár Lana és Fentős Tímea, harmadik helyezést lőtt Czigler Zoltán, és negyedik lett Szendrey Gábor.

Végül néhány gondolat a történelmi íjászatról, hiszen ezt az ágat is képviseli a Vajk néhány tagja. „A történelmi íjászat sport és hagyományőrzés”. A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban és Európa szerte. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, történelmi jellegű ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat. Sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba. Van, akiknek a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása. Van, akinek kísérleti régészet egy szelete, tudomány. Van, akinek egyfajta szellemiség, életforma. Van, aki a jó társaság, a vidám cimborák miatt fog történelmi íjat a kezébe és van, akinek csupán az íjászsport egy ágát jelenti. A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág, ahol eleinte csak két íj kategóriában lehetett versenyezni (történelmi hosszúíj, és pusztai merevszarvú reflexíj) melyek paraméterei pontosan rögzítve voltak. A mai napig követelmény a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző. De akármi is motiválja a történelmi íjászokat, valamennyiük elsődleges célja mégis csak az, hogy nyilaik előbb-utóbb, és utóbb egyre gyakrabban a cél közepébe csapódjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában