Csak egy hónap

2023.11.18. 07:00

Lemondás helyett egy jópofa kaland

Ahogyan az október a mellrák elleni küzdelem hónapja, úgy a november dedikált hónapja a függőségek, azon belül is az alkoholfüggőség elleni harcnak. A Száraz november lényegében egy kihívás, de azért annál lényegesen több.

Balla Tibor

A Száraz november a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2016-ban létrehozott kihívása, amely a Merj kevesebbet! kampány által kijelölt szakmai irányba illeszkedik. Minden évben november 1-én reggel 7 órától november 30-án 19 óráig tart. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértékletesség erényére az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az egy hónapos kihívás során a résztvevők leteszik az alkoholt, az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat pedig értékelik. Deklaráltan elérendő cél a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságokon keresztül. Fontos még a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése. Annak ajánlott, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról. Kinek ajánlott a részvétel?
Annak aki ura szeretne maradni az élet örömeinek és a vágyainak. A mértékletesség erénye azoknak nyújt lehetőséget és kiteljesedést az öngondozás által, akik még képesek a kontrollra a használatuk felett és szeretnék megerősíteni azt.

A Merj kevesebbet! egy ingyenes öngondozó program, amelynek segítségével elsajátíthatók a mértékletes életmódhoz szükséges elméleti keretek és megtehetők az első gyakorlati lépések egy örömökkel teli kiteljesedés irányába. A programban elsősorban azokkal az örömökkel dolgoznak, amelyekkel a mindennapokban találkozhatunk a boltok polcain, a trafikokban vagy az illegális kereskedőknél, de szerepet kapnak a viselkedés által létrejövő örömök is, mint például a szerencsejáték vagy online szexualitás látványa. Az arany középutat és a boldogság útját keresik egy túlfogyasztásra kiélezett korban, megidézve Arisztotelész intelmeit a vágyak megregulázásának gyakorlatáról.

Az ELTE PPK és a Kék Pont Alapítvány munkatársai a szárazsággal való megküzdést vizsgálták, eszerint a legnagyobb nehézség az alkohollal kínálás visszautasítása volt, egy olyan szabadidős kultúrában, amit lényegében az alkoholra alapoztak. A barátok részben segítették az egy hónapos absztinenciát, részben az ivásra próbálták a résztvevőket rábírni. A legtöbb támogatás az online közösségtől érkezett.

 

"A Száraz November legnagyobb dobása, hogy nem minősít. Ha valaki tesz egy próbát november 1. és 30. között, az nem alkoholista vagy alkoholfüggő, hanem kíváncsi polgár, akit érdekel, milyen hatással van az életére az, ha négy héten át sör nélkül megy buliba, bor nélkül randizik, szexel és pálinka nélkül vágja a disznót."

Szakértői becslések szerint az alkoholfüggőséggel diagnosztizált személyek 90-95 százalékban életük során egyszer sem kerülnek kezelésbe. A kezelés elkerülésének okai nem pontosan ismertek, de több elmélet is forog. A leginkább elterjedt megközelítés szerint az alkoholfüggők tagadják a függőségüket maguk és mások előtt is. Egy másik megközelítés szerint inkább arról van szó, hogy a függőség károsítja az öngondoskodási képességet, ezért az érintettek nem képesek felismerni azt, hogy segítségre van szükségük, és nem képesek konkrét lépéseket tenni felépülésük érdekében. Egy harmadik megközelítés azt hangsúlyozza, hogy a függőséggel járó szégyen tekinthető az elsődleges oknak, ami miatt az érintettek vonakodnak segítséget kérni. Az addiktológia legnagyobb gondja nem az, hogyan tud hatékony módszereket kidolgozni a felépülésre, hanem az, hogy az érintettek egyáltalán hajlandóak legyenek kipróbálni bármelyik módszerét.

A orvosi és rehabilitációs látásmód többnyire a teljes absztinencia mellett teszi le a voksát, és senkinek nem javasolja a mértéktartás próbálgatását. A Száraz November ebben az esetben is merészet húzott: elfogadja és tiszteletben tartja a mértékletesség motivációját, és abban nyújt támogatást, amire a legtöbb alkoholfüggő ember sokkal nyitottabb. Ezzel a megoldással a Száraz November az ártalomcsökkentés útjára lép.

 

A Száraz November azt mondja, hogy egy játékos kihívás keretében próbáld ki, milyen absztinensnek lenni, és döntsd el, hogy tetszik-e ez neked vagy sem. Ez döntő különbség az alkoholfüggő ember szempontjából is, aki sivár absztinens jövő helyett játékos kalandot lát maga előtt, amelyben bármikor segítséget kérhet vagy megpihenhet.

Addiktológushoz járni azt is jelenti, hogy az ember magára ölti a betegszerepet, és az orvos kezébe helyezi a kontrollt. Innentől fogva az orvos irányít, ő pedig passzív végrehajtója a kezelésnek. A Száraz November ezen a téren is újító megoldást tartogat, hiszen mindenki maga döntheti el, hogy belevág-e a kalandba, van-e hozzá mersze, és ha igen, hogyan vészeli át az absztinens hónap sorscsapásait és áldásait. Mivel nem betegként határozza meg magát, nincs orvos, akinek alá kellene vetnie magát, ezért más eszközök és stratégiák után kell néznie.

A mértékletesség programok nem alkalmasak a függőség kezelésére és nem segítenek a kontrollvesztett használat megfékezésében sem. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy létezik-e még a kontroll az életében, akkor vállalja a 30 napos józanságot és nézze meg, hogy mi történik! Ha sikerül, akkor jó esélye van arra, hogy a kontroll még megerősíthető. Ha nem, akkor a józanságban tud kiteljesedni, ez esetben válassza a felépüléssel kapcsolatos programokat!

 

A Száraz november megközelítésének köszönhetően novemberben rengetegen jönnek rá arra, hogy nem inni jó: jobb a kedvük, jobb a közérzetük, vastagabb a pénztárcájuk, és kevesebb kellemetlenséget okoztak maguknak, mint októberben. A Kék Pont Alapítvány meglepően egyszerű ötlete évről évre rengeteg ember életét tesz jobbá.
Dunaújvárosban többek között az Anonim Alkoholistákhoz érdemes fordulni segítségért. Ez olyan emberek közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában