Megemlékezés Ercsiben

2023.10.24. 07:00

Tenni kell azért, hogy megvédhessük, megőrizhessük az 1956-os forradalom vívmányait

Október 23-án Ercsiben is megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Molnár Emese

Fotó: LI

A városi műsor 17 órakor kezdődött. A megemlékezők, köztük dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője, Szabó Tamás, Ercsi polgármestere, Gólics Ildikó, a település alpolgármestere a művelődési háztól indulva közösen sétáltak át a Szabadság téri 56-os emlékműhöz, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait az önkormányzat, a helyi intézmények, egyesületek, szervezetek képviselői. A néma főhajtást követően visszasétáltak a művelődési házba, ahol az ünnepség a színházteremben folytatódott.

A Himnuszt követően Pável Jánosné, Erzsike szavalta el az 1956 emlékére című verset, majd dr. Mészáros Lajos szólt a megemlékezőkhöz. 

Fotó: LI

Mint mondta, az 1956-os eseményekre leginkább a szabadságharc vérbe fojtásaként emlékezünk, ám rávilágított egy pozitívabb, reménytelibb gondolatra is, miszerint évtizedekkel később végül győzött a forradalom, s teljesülhettek azok a szabadságért vívott eszmék, amelyeket annak idején hőseink is megfogalmaztak. A szabad Magyarország, az új alaptörvény, vagy éppen az, hogy a NATO egyenrangú tagjai vagyunk, mind azt mutatja, hogy végül sikerült a forradalom. Viszont azt is hangsúlyozta, felelősségünk van abban, hogy ne veszítsük el a múlt nagy tetteinek üzenetét, hogy a forradalom eredményeit sose vegyük magától értetődőnek, mert árulók, gazdasági-politikai érdekek veszélyeztethetik a szuverenitást és a szabadságot. Éppen ezért összefogásra van szükség, s tenni kell azért, hogy megvédhessük, megőrizhessük az 1956-os forradalom vívmányait is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában