Mindenszentek

2023.10.13. 20:00

Profilváltás a piacon

A Dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon járva le sem tagadhatjuk, hogy közeleg a mindenszentek és a halottak napja. Ugyanis koszorúkból, mécsesekből, virágokból nincsen hiány.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Annyira uralja a piacot a koszorú- és a virághad, hogy láthattunk olyan standokat is, amelyek erre az időszakra profilt váltottak, eltűntek a kínálatukból a zöldségek és a gyümölcsök, és lett helyettük virág, koszorú és mécses.

A legfontosabb információ ebben az időszakban természetesen az, miként alakulnak az árak. Az egyik virágárus, amely hosszú-hosszú évek óta a piacon kereskedik, elmondta, a jelek szerint a tavalyi áron lesz a virág. Igaz hozzátette, a nagybani piacon csak a jövő héten árazzák be a mindenszentekre való virágokat, de nem gondolja, hogy az árak emelkednének.

Akkor nézzük is meg a dunaújvárosi árakat! Egy szál krizantém 500-600 forintba kerül. A krizantém csokrok 1200 forintnál kezdődnek és 3500-ig meg sem állnak. A műanyagból készített csokrok 2000 és 5500 forint között mozognak. A sírokba kiültethető virágokat 500 forinttól vásárolhatunk – cserepenként.

Érdekes, hogy mécsesből nem sokat látni, ami van, annak darabja 300 forint. Viszont sok olyan koszorút vásárolhatunk, amelyekben mécses is található, ezek ára 1200 forintnál kezdődik, egy közepes méretűért 1800 forintot kell adnunk.

Egyébként Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése mindenszentekkor (üdvözölt lelkek ünnepe, november 1.), illetve másnap a halottak napján (az üdvösséget még el nem nyert lelkek ünnepe), a XIX. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában