Időszakos tárlat

2023.09.21. 14:00

Babits Mihály emléke előtt tisztelegtek a dunaújvárosi Magyar Papírmúzeumban (képgalériával)

Irodalmi konferenciával egybekötött kiállítás nyílt szeptember 15-én, Babits Mihály (1883-1941) születésének 140. évfordulója alkalmából. A költő, író, műfordító, irodalomtörténész, a Nyugat első nemzedékének tagja irodalmi munkásságához, utóéletéhez kapcsolódó gyűjteményes anyag november 5-ig tekinthető meg a Hamburger Látogatóközpontban található Magyar Papírmúzeumban, a Dunaújváros Papírgyári út 46. szám alatt.

Szente Tünde

– „Babits Mihály papíremlékezete” irodalmi konferencia előadói közül balról Földesi Ferenc, Buda Attila, Borbás Andrea, Visy Beatrix, Kelevéz Ágnes, Pelbárt Jenő

Fotó: Szente Tünde

Az élénk érdeklődés kísérte rendezvényen többek között megjelent Spányi Antal megyéspüskök, a Katolikus Karitász elnöke, aki annak a gimnáziumnak volt a tanulója, amelyikben egykoron Babits is tanított. Ez az intézmény Budapesten, a tisztviselőtelepi Magyar Királyi Állami Gróf Széchenyi István Reálgimnázium volt, ahonnan 1916 év elején Babitsot eltávolították a tanári katedráról, egyik szerelmes verse hazafiatlannak tartott utolsó három sora miatt. (A gimnázium 1976-ban szűnt meg.)

Fotó: Laczkó Izabella

Az évforduló hozadéka

– Az évforduló hozadéka, Babits Mihálynak, a költőnek, az esszé- és regényírónak az újrapozícionálása a jelenben – fogalmazott megnyitó beszédében Bokodi-Oláh Gergely, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) Kutatási és Különgyűjteményi Főosztályának vezetője. - A kultúra országában, a kultúra városában, Dunaújvárosban örömteli egy ilyen esemény, a Petőfi 200, Babits 140 évfordulók nem csupán az emlékezés, hanem a töltődés alkalmai is számunkra – gondolattal folytatta a köszöntők sorát Barta Endre, Dunaújváros Megyei Jogú Város humán ügyekért felelős alpolgármestere.

A konferencia előadói közül nem hiányzott Téglás János Babits-kutató, tanár, Földesi Ferenc, az OSZK Különgyűjteményi Igazgatóság igazgatója, filológus, Borbás Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa, történész, továbbá a BTK Irodalomtudományi Intézet, Babits-kutatócsoportjából Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus, esztéta és Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, filológus. Buda Attila könyvtáros, bibliográfus, irodalomtörténész Babits Poe-fordításának kéziratairól, Pelbárt Jenő, a Magyar Papírmúzeum igazgatója, filigranológus Babits papírhasználatáról, kéziratainak vízjeleiről tartott előadást. Korabeli hangfelvételről a költő előadásában hangzott el „Az esti kérdés” című alkotás.

Hiteles és izgalmas gyűjtemény

A kiállítás anyaga bővelkedik különlegességekben. Családfa, fényképek, iratok, kéziratok, levelezések, fordítások, újságcikkek, a Zrínyi Nyomda, a Szikra Lapnyomda kiadványai, törpe- és mini-könyvek is helyet kaptak a tárlókban. Elidőzhetünk Babits Mihály szerzői estjeire, előadásaira szóló meghívókon, így például a Zeneművészeti Főiskola nagytermébe 1926. október 24-ére (vasárnapra), a Vajda János Társaságnál 1934. november 29-ére (csütörtökre) invitáló nyomtatványokon. Képzeletünk erejével a Janus Pannonius Irodalmi Társaság 1931. június 10-én, szerdán alakuló közgyűlésére repülünk vissza az időben.

A konferencia online közvetítése visszakereshető, az időszakos tárlat pedig megtekintésre ajánlott egészen november 5. napjáig!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában