Óvatosan!

2023.08.26. 10:00

Vigyázat az utakon! – zajlik az őzek násza és elkezdődött a szarvasbőgés

Nagyjából egy hónapja tart már az őzek nászidőszaka, amit nem árt szem előtt tartani, ha autóval közlekedünk, ugyanis ilyenkor jóval kiszámíthatatlanabb a mozgásuk, így az sem kizárt, hogy útközben találkozunk velük.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Makovics Kornél / TN

Ahogy arra az Időkép is figyelmezteti a közlekedőket, ilyenkor az állatok csak a kiválasztott párjukra figyelnek és a bakok elűzik a vetélytársukat. Ezek pedig veszélyes helyzeteket teremthetnek az utakon, mivel az állatok mozgása jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb. Éppen ezért a táblával jelölt területeken, valamint az erdős, ligetes, szántóföldes területeken érdemes csökkenteni a sebességet és növelni a követési távolságot. Ami pedig az estét illeti azt tanácsolják, ha őz ugrik az autó elé kapcsoljuk le a távolsági fényszórót, dudáljunk és ne rántsuk el a kormányt – írja Déri Brenda társoldalunkon, a feol.hu-n. 

Hasonlón körültekintőnek és óvatosnak kell lennünk a most elkezdődő szarvasbőgés idején, ami ugyan még csak a gemenci erdőben zajlik, de hamarosan az ország déli és nyugati részein is beindul, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában