Nagyobb a kereslet, mint a kínálat

2023.08.01. 07:00

Vadászni kell most az albérletekre

Miután kihirdették a felsőoktatási intézmények ponthatárait, a hallgatók egy részének újabb hajrá kezdődik: kollégiumi férőhelyekre pályáznak, illetve albérleteket keresnek a szeptemberben induló tanévre.

Molnár Emese

Több internetes vonalon is böngészhetnek az érintettek. Az egyik ilyen a Facebook, ahol számos nyílt és zárt csoportban kínálják az eladó vagy kiadó ingatlanokat, jellemzően magánszemélyek magánszemélyeknek. Megnéztünk mi is néhány dunaújvárosi hirdetést, és átlagosan havonta 100 ezer forintos bérleti díjért (plusz a rezsi) vehetünk ki kétszobás lakásokat, másfél-két havi kaucióval.

Egy ilyen ügyletnél sajnos nem ritka, hogy valamelyik fél, akár a főbérlő, akár a bérlő nem úgy teljesíti a megállapodást, mint ahogy azt előzetesen megbeszélték, ami további problémákat generálhat. Az ehhez hasonló bizalmi kérdések miatt vannak, akik inkább egy ingatlaniroda segítségét, közvetítését kérik a megfelelő albérlet megtalálásához.

A témában Fekete Edittel, az Otthon Ingatlan és Hiteliroda irodavezetőjével beszélgettünk. Mint azt elmondta, rendkívül változó a piac, hatással volt rá a többi közt a világjárvány, a vasmű helyzete, az orosz-ukrán konfliktus is. Az elmúlt egy évben az tapasztalható, hogy igencsak megnőtt a kereslet a kiadó albérletek iránt, szinte mindent kivesznek a bérlők, az átlagos állapotú lakásoktól kezdve a teljesen felújítottakig, függetlenül attól, hogy bútorozottak-e vagy sem.

A magas kereslet egyik legfőbb oka a térségben zajló beruházások, építkezések, hiszen sok munkás érkezik ide más magyarországi településről, illetve külföldről. Példaként vázolta, sok ingatlant adtak ki koreaiaknak és mongoloknak is: ők jellemzően műszakis, vagy valamilyen irányítói feladatokat végeznek, és körülbelül két évre tervezik az itt tartózkodásukat. Náluk a kiadó ház is szóba jöhet a keresésnél.

Az már korábban is megfigyelhető volt, hogy a kormány családpolitikai intézkedései, így a babaváró hitel, a családi otthonteremtési kedvezmények, támogatások élénkítették az ingatlanpiacot, ám az építkezések, a vásárlások számának növekedésével az árak is emelkedtek.

Akik befektetési céllal vásároltak korábban ingatlant, azok most igyekszenek eladni azt, illetve kivárnak, amíg lejjebb mennek az árak és kiadják addig.

- Azt tapasztaljuk, hogy jelen piaci helyzetben óvatosak az emberek, és a hitelfelvétel, az ingatlanvásárlás helyett inkább albérletet keresnek egyenlőre. Viszont nincs annyi kínálat, mint amennyit ki tudnánk adni- magyarázta Edit. Kérdésünkre az irodavezető azt is vázolta, hogy az elhelyezkedés és a felszereltség függvényében 90 és 150 ezer forint között mozognak az ingatlanok havi bérleti díjai (plusz a rezsi). A főbérlők átlagosan 100 ezer forintért szeretnék kiadni a tulajdonukban lévő lakásokat, és ragaszkodnak a kéthavi kaucióhoz. A bérleti szerződéseket az esetek döntő többségében egy évre szólóan kötik meg, hiszen az állandóság mindkét félnek biztonságot jelent. Gyakori kitétel az is, hogy ha idő előtt mondja fel a szerződést az albérlő, akkor nem jár vissza a kaució.

- Egyre többen ragaszkodnak a közjegyzői okirat megkötéséhez az ingatlan bérbeadása előtt. Ez lényegében azt jelenti, hogy az albérlő egy kiürítési nyilatkozatot ír alá arról, hogy ha nem teljesíti a szerződéseben foglalt feltételeket, akkor elhagyja az ingatlant. A biztonsági szempontokat szem előtt tartva ezt mindenkinek ajánlom jómagam is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában