Atomenergia

2023.08.17. 17:00

Paks II. semmiképpen sem fogja fűteni a Dunát

Az új atomerőmű blokkok tovább fűtenék a Duna vizét, hangsúlyozza egy nemrégiben megjelent írásban a Paks II beruházást ellenző egyik állítólagos szakértő. Pedig a tervezők gondoltak arra, hogy azok működése szélsőségesebb időjárási körülmények között se veszélyeztesse a folyó élővilágát – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet szerdai cikkében Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Duol.hu

A hűtővíz hőmérséklete az előírt harminc fok alatt marad

Forrás: Paks II. Zrt.

Újabb szakértő próbálta meg Paks II. ellen hangolni a közvéleményt azzal, hogy az új erőművi blokkok tovább fűtenék a Duna vizét, holott a tervezők gondoltak arra, hogy az új blokkok működése hőség és alacsony vízállás esetén se veszélyeztesse a folyó élővilágát. Ráadásul az alkalmazott technológia korszerűbb és jobb hatásfokú, mintha hűtőtornyokkal tervezték volna a két új paksi blokkot – írta meg a Magyar Nemzet.

A lap arról számolt be, hogy a legutóbbi hőhullám kapcsán ismét napirendre került a Paks II. atomerőmű hatása a Duna vizére. Mint írják, vannak, akik szerint időjárásfüggő technológiaként kellene kezelni az atomenergiát is, ahogyan a nap- és a szélerőműveket. A másik aggály az új paksi blokkok üzembe állítása kapcsán, miszerint a két új blokk a már meglévőkkel együtt tovább fűtené a Duna vizét, ezért mind Paks I., mind Paks II. jelentős teljesítménycsökkentésre kényszerülne.

Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a kellő ismeretek hiányában, illetve az információkat szándékosan elferdítve próbálták a napokban „szakértők” a Paks II projekt ellen hangolni a közvéleményt, a megfogalmazott állítások a tények alapján tételesen cáfolhatók.

Mindenekelőtt kiemelte: szó sincs a Duna vizének továbbfűtéséről, Paks II. tervezése során az orosz tervezők arra is gondoltak, hogy a legforróbb nyári napokon se legyen szükség a Dunába visszavezetett hűtővízre vonatkozó korlátozások miatt az új, 3+ generációs, orosz VVER–1200 típusú blokkok visszaterhelésére. Alacsony vízállás és magas vízhőmérséklet esetére az új melegvízcsatorna mellett kiegészítő csúcshűtő berendezés áll majd rendelkezésre, amely a felmelegedett hűtővizet hűtőcellák segítségével visszahűti a Dunába való visszaengedés előtt, annak hőmérséklete az előírt harminc fok alatt marad, tehát Paks II. semmiképpen sem fogja fűteni a Dunát. 

A két új paksi blokk hűthetősége minden körülmények között biztosított lesz, semmiképpen sincs szükség hűtőtornyok utólagos megépítésére – utóbbiakat vetették fel ugyanis lehetséges megoldásként úgy, hogy az új erőművi blokkok korszerűségével valamiért nem számoltak – fogalmaz a szakértő. Hárfás Zsolt emlékeztetett: a korábbi szakmai számítások alapján készült elemzések a két új paksi blokk üzemeltetésével kapcsolatban több hűtési lehetőséget is részletesen vizsgáltak, de a szakemberek a műszaki, jogi, gazdasági, környezetvédelmi és tájvédelmi szempontokat is mérlegelve egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy Paks II. esetében a frissvízhűtés a legoptimálisabb. 

Ha az új blokkokat hűtőtornyokkal tervezték volna, akkor most a Duna vizéért aggódó szakértők a száz méternél is magasabb betonmonstrum tájképbe illesztésével vagy éppen a hűtőtornyokból kiáramló gőzzel kapcsolatban fogalmaznának meg aggályokat – véli a szakember. A témáról bővebben a lap oldalain olvashatnak.

A Paks II. Atomerőmű területén egyébként július óta tartanak az úgynevezett résfalazási munkák, amelyről Rákóczi Péter kommunikációs igazgató beszélt nemrégiben a Teol podcast adásában.

Forrás: teol.hu / Gazsó Rita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában