Országos nyugdíjas találkozó a kempingben

2023.08.03. 07:00

Játék, zenés-táncos mulatság, egészségügyi szűrések, biztonság

Országos nyugdíjas találkozó színtere volt szerdán a Szalki-szigeti kemping, a dunaújvárosiak meghívására érkeztek Budapestről, Tácról, Gyömrőről, és még Pécsről is vendégek.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rendezvény ötletgazdája, fő mozgatórugója Sümegi Lajos, az Aranydaru Szállítómű Baráti Kör vezetője. Mint azt lapuknak elmondta, már régóta megfogalmazódott benne egy országos találkozó megvalósítása. Most sikerült tető alá hozni az összejövetelt, amelyre szívesen érkeztek vendégségbe a korábbi ismertségből adódó egyesületek, klubok. Sokszínű programokkal készültek számukra, volt például egészségügyi busz, ahol szűrővizsgálatokat végeztek; kitelepült a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési csapata, akik elsősorban prevenciós tanácsokkal szolgáltak az érdeklődőknek, de bármilyen felvetéssel, kérdéssel kereshették őket segítségért az idősek. 

Természetesen nem hiányozhatott a színpadi műsor sem, ahol bemutatkozhattak zenés-táncos produkcióikkal a nyugdíjas egyesületek, illetve retro muzsikával szolgált Liszkai Lukács Öcsi is többek között. Kérdésünkre Sümegi Lajos vázolta, a helyet és az ebédnek valót az önkormányzat biztosította a rendezvényhez, minden mást a támogatói felajánlásokból sikerült beszerezni. Az ebédről Bilinszki György gondoskodott, mintegy negyven kilogramm húsból főzte az ízletes sertés pörköltöt. Itt volt Kiss Gergő hajómodellező versenyző, aki meg is mutatta, miként szelnek a vízen ezek a kicsinyített járművek. Örömmel érkezett a rendezvényre Turi Sándor, az országos rummikub klubépítője-szervezője is. Mint azt lapunknak elmesélte, hét évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni ezzel a játékkal és a köré szerveződő klubok fejlesztésével. 

Jelenleg huszonkilenc klubot számlálnak hazánkban. A világjárvány előtt, 2019-ben összesen tizenhét versenyt szerveztek, amelyen 1051 játékos vett részt. Rendszeresen tartanak többnapos találkozókat is. Azt tapasztalja, hogy bár a klubokat jellemzően nyugdíjasok működtetik, minden korosztályt érdekel ez a játék, 2018-ban például egy 11 éves kislány volt az országos bajnokuk. A jövőben szeretnének hangsúlyt fektetni arra, hogy a diákok körében is népszerűsítsék ezt az 1930-ban a mahjong és a francia kártya ötvözéséből Erdélyben megalakult játékot, amely a gyermekek képességfejlesztését is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában