Rongálás

2023.06.28. 22:12

Ruszkik haza! – ezt fújták a szovjet emlékműre - frissítve

Szerdán a dunaföldvári Duna-parton található szovjet emlékmű egyik oldalára valaki, vagy valakik fekete festékszóróval nagy betűkkel ezt írták fel: Ruszkik haza! Ezen felül a kerítés elemére is csillagokat festettek. Az esetről Horváth Zsolt, a város polgármestere nyilatkozott a duol.hu-nak, a rendőrség pedig rongálás miatt eljárást indított.

Gallai Péter

Fotó: GP

 

 

Információnk szerint rendőrségi helyszínelés történt, az esettel kapcsolatban megkerestük a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, amint választ kapunk, ezzel is frissítjük cikkünket. 

Az emlékművet 1946-ban emelték, annak áthelyezése, és a környékbeli csatákban elesett katonák exhumálása többször felmerült igényként - legutóbb 2021-ben érkezett ilyen kérelem civilektől, illetve egy önkormányzati képviselőtől -, azonban ez államközi megállapodásokat érint, amihez Oroszország jóváhagyása is szükséges. Az utóbbi évtizedekben az építmény nagyon leromlott állapotba került, végül tavaly Oroszország újíttatta fel, míg a mellette lévő temetkezési helyet a vonatkozó törvény alapján az önkormányzat tetette rendbe saját forrásból.

Lapunk csütörtökön megkereste Horváth Zsoltot, Dunaföldvár polgármesterét, aki azzal kezdte, szerinte ez egy barbár cselekmény volt. - A Hősök terének a város a kezelője, természetesen intézkedni fogunk a feliratok eltüntetéséről. Mivel az 1995-ös egyezmény életben van, ezért ennek szellemében kell eljárni, így az orosz nagykövetséget is tájékoztatni fogom a történtekről. S arról is, hogy elvégezzük a helyreállítást.

A polgármester kiemelte, lehet mindenkinek véleménye, ami akár megosztható is lehet, azonban az ilyen fajta kifejezésmódot mélységesen elítéli, ennek nem ez a módja. - Én állok rendelkezésére bárkinek, aki ilyen ügyekről beszélgetni szeretne velem. Még egyszer kihangsúlyozom, a vélemények kinyilvánításával nincsen gond, csak annak van kultúrált, illő formája. Természetesen megtettük a rendőrségi feljelentést, amint szerdán értesültünk az esetről, és megtörént a helyszínelés is. Nagyon remélem, hogy ki fog derülni az elkövető személye - mondta a település vezetője. Mi tesszük hozzá, ebben remélhetőleg segíteni fog, hogy a sétányon több térfigyelő kamera is el van helyezve.

Horváth Zsolt az emlékmű áthelyezésével kapcsolatban azt is hozzátette, hogy a képviselő-testület felkérése alapján korábban egyeztetéseket folytatott az orosz nagykövetséggel, de nem járultak hozzá ehhez. - Azt gondolom, ilyenkor azt is meg kell nézni, miként ápolják a magyar hősi temetőket akár a Don-kanyarban, akár Kurszkban, vagy Olaszországban az I. világháborús emlékek helyét. A történelemmel együtt kell tudni élni, levonva annak tanulságait és tiszteletben tartani azok emlékét, akik bármilyen részről haltak meg a háborúk során. Mindenkit hősi halottnak kell tekinteni, és így is kell eljárni az emlékeikkel - zárta gondolatait.

Időközben megérkezett a rendőrség válasza is. Komlósiné Kiss Anett őrnagy, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a Paksi Rendőrkapitányság Dunaföldvári Rendőrőrsének munkatársai az emlékmű rongálása kapcsán helyszíni szemlét tartottak. - Az esettel kapcsolatban a Dunaföldvári Rendőrőrsön rongálás bűntett gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. A nyomozás érdekeire való tekintettel az üggyel kapcsolatban jelenleg nem áll módunkban egyebet közölni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában