Remeklés

2023.06.30. 14:21

Nyikos Veronika megvédte címét, újra Európa-bajnok az U20-as korosztályban

A spanyolországi U20-as birkózó Európa-bajnokságon a női 76 kilogrammos mezőnyben a DKSE kiválósága, Nyikos Veronika megvédte címét, és aranyérmet szerzett csütörtökön este.

Gallai Péter

A csütörtök esti döntőben a hajrában szerzett pontokkal lett aranyérmes Nyikos Veronika

Forrás: United World Wrestling /Kadir Caliskan

Tavaly kadetként, tizenhét évesen indulhatott ebben a korosztályban a DKSE-KIMBA tehetsége, és meg sem állt az aranyéremig. Így a címvédés reményében vágott neki az Eb-nek Veronika, aki a selejtezőben görög ellenfelét 4–0-ás vezetést követően harminc másodperc alatt fektette két vállra. A négy közé jutásért az az ukrán Zenkina következett, aki néhány héttel ezelőtt egy nemzetközi versenyen legyőzte őt. Most azonban simán nyert a magyar lány. Győzelmi szériáját az elődöntőben tovább növelte, igaz török riválisa közel került a tushoz, de aztán 0–2-ről  fordítva, rajta is simán átlépett 8–2-vel.

A csütörtök esti döntőt Vera nem kezdte jól a német Kuehn ellen, hárompontos hátrányba került. A második felvonásra azonban megtalálta az ellenszert, kétszer is mögé került ellenfelének, bár a hajrá így is nagyon szoros volt. Az utolsó másodpercekben kitolta Kuehnt, ezzel 5–4-re nőtt előnye, de egy elhibázott kontrából csaknem mögékerült a rivális. A német azonban nem tudta befejezni időben az akciót, így Nyikos Veronika megvédte címét.

Podium 76kg WW - gold Veronika NYIKOS (HUN)
Fotó: United World Wrestling / Kostadi United World Wrestling / Kostadin Andonov United World Wrestling / Kadir Caliskan

A legjobbak között a helye

Tombor István, a DKSE birkózó szakosztályának vezetőedzője így értékelte Nyikos Veronika szereplését. – A győzelemnének az értékét emeli, hogy versenyzőnk ebben az évben csak első éves ebben a korosztályban, még további kettő évig az U20-as korcsoportban fog versenyezni. Kevés olyan birkózó van Magyarországon, aki U20-as Európa-bajnoki címét a következő évben meg tudta volna védeni. Vera ismét bizonyította, hogy a legjobbak között van a helye és hátrányból is képes fordítani. Most rövid pihenő következik a számára, ezután július közepén valószínűleg lehetőséget kap arra, hogy indulhasson a Polyák Imre és Varga János Emlékversenyen, amely a Nemzetközi Birkózó Szövetség négy versenyből álló felnőtt ranking series egyik állomása. Ezen a világ legjobb birkózói indulnak. A megmérettetés tétje ranglista pontok gyűjtése, melyek alapján a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon történik a versenyzők kiemelése. Amennyiben Veronika ezen jól szerepel, elképzelhető, hogy a Magyar Birkózó Szövetség vezetése bizalmat szavaz részére a kvalifikációs vb-n való indulásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában