Nyári napforduló

2023.06.26. 11:30

A rossz idő ellenére is megszólalt a sámándob a Szent Iván-napi ünnepségen — képgalériával

Páratlan hangulat kerekedett a baracsi Vezér-parkban, Szent Iván-nap alkalmából. Bár az időjárás megpróbált közbeszólni, a közelgő viharfelhők azonban nem tántorították el az érdeklődőket. A péntek esti rendezvényre kicsik és nagyok egyaránt érkeztek, hogy együtt ünnepeljék a nyári napfordulót, az év legrövidebb éjszakáját.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szente Patrícia

A tavaly újjáélesztett régi hagyomány ünneplése idén sem maradhatott el, de a kedvezőtlen időjárás miatt sajnos nem kerülhetett sor a jeles nap egyik központi mozzanatára, a máglyagyújtásra. A vihart jelző sötét felhők ugyanis már az esemény kezdetekor gyülekeztek a település fölött, a szél pedig az idő múlásával egyre csak erősödött. Így a tűzgyújtás, valamint a szimbolikus jelentéssel bíró tűzugrás sem valósulhatott meg, ez azonban korántsem rontotta az esemény hangulatát.

A rendezvény során Szent Iván-naphoz köthető népi hagyományokról és hiedelmekről Horváth Béla történelemtanár tartott egy igazán érdekes előadást, aki korhű ruhába öltözve mesélt a jelenlévőknek. Emellett a sámándob történetéről is tartott egy rövid ismertetőt, a hangszert pedig a gyerekek nagy örömére természetesen meg is szólaltatta.

Fotó: Szente Patrícia

Az előadással, bemutatóval a szélnek és az esőfelhőknek is időt adtak arra, hogy továbbálljanak, azonban a helyzet nem javult. A máglyát így tehát nem gyújtották meg, viszont annak közös körbetáncolása idén is az esemény csúcspontját jelentette. A vidám körtáncot követően pedig kezdődhetett a közös lakoma, amely nem más volt, mint finom zsíros kenyér, lila hagyma, és szalonna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában