Nem csak import

2023.05.20. 07:00

Eperből óriási a kínálat a piacon

Igazán kellemesre fordult az idő tegnapra, ami meg is látszott a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Volt áru bőven, mint ahogy vásárló, nézelődő is. Az rögtön szembeötlő volt, hogy a palántadömping még mindig tart.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Ez nem véletlen, hiszen az óvatos duhajok május elején még nem palántáznak, gondolva az előfordulható talaj menti fagyokra (hogy némi, a magyar időjárás-jelentésekben megszokott feltételes módban fogalmazott szófordulattal éljünk), utána pedig szeles, esős idők köszöntöttek ránt. Az pedig nem igazán kedvez a palántázási kedvnek. Talán a fentieknek is köszönhető, hogy az árak stagnálnak, továbbra is 450-550 forint között juthatunk a bőséges kínálatból valamilyen palántához.

Fotó: Laczkó Izabella

Nagy a kínálat az eperből és nemcsak az importból. Megjelent a „dunavecsei mézédes” 2400 forintért kilónként, igaz, van már 1500-ért is, de ha választani kellene, akkor jöjjön a dunavecsei. Görögdinnyével is találkozhattunk a piacon, szó szerint göröggel, mivel az importáru Görögországból érkezett 550 és 800 forint között kérnek az árusok kilójáért.

Ha ez mind kevés lenne, akkor ott van a kovászolni való uborka is, 890 forint kilogrammja.

A végére hagytuk az új krumplit, 500 forintért már vehetünk egy kilónyit, ami alig több mint a tavalyi. Vagyis ne legyünk restek, és hét végén már készítsünk köretnek, de csak úgy „saját” fogyasztásra, egy jó kis vajas-petrezselymes új burgonyát  – hivatalos nevén szólítva egyik kedvenc zöldségünket. Nem kell hozzá csak krumpli, petrezselyem, vaj esetleg más zsiradék (oliva olaj, kacsazsír), vagy éppen még zöld fűszer. 

 

Címkék#eper#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában