Búcsúznak

2023.05.24. 16:34

Dalos, kígyózó fénymenetben csütörtökön este

A selmeci diákhagyományok egyik leglátványosabb programját tartják május 25-én, amelyhez most minden érdeklődő csatlakozhat.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / archív

A szalamanderről van szó, amikor is a Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatói szürkületben elindulnak egy belvárosi körútra, fáklyákkal, lámpásokkal a kezükben, s közben énekelnek, így búcsúzva az Alma Matertől és Dunaújvárostól. Mint azt az egyetem korábban közölte, a menet az elnevezését a foltos szalamandráról kapta, minthogy a szalamandra kígyózó mozgását utánozza az utca egyik oldaláról a másikra történő vonulás, amihez a bányászlámpák mozgó fényei sejtelmes megvilágításukkal különös hangulatot adnak.

A szokásoknak megfelelően 19:30-tól a Dózsa György úti 33-as kollégiumnál lesz a gyülekező. 20 órára felsorakoznak a fiatalok a Dózsa György úton, és elindulnak a Városháza felé. Itt általában a polgármester köszönti őket, a végzősök nevében pedig a Valéta Biztottság elnöke mond beszédet, a többiek pedig eléneklik a szakok himnuszait. A menet innen továbbmegy a Vasmű útra, onnan a Kossuth Lajos utcára fordulnak, majd megérkeznek az egyetem főépülete elé, ahol a rektor várja őket. Mint azt az esemény leírásában jegyzik, várnak minden érdeklődőt, aki szívesen csatlakozna a végzős hallgatók búcsúmenetéhez.

Fotó: Laczkó Izabella / archív

Fontos információ, hogy a szalamander idején útlezárásra és forgalomkorlátozásra számíthatnak az autósok. Erről már Németh Miklós alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szolgált tájékoztatóval lapunknak. A felvonulók biztonsága érdekében természetesen rendőri felvezetést kap a menet. Az induláskor lezárják a Dózsa György útnak azt a szakaszát, amely a Kallós Dezső utcai és a Szórád Márton úti kereszteződés között van. Aztán igazodva a vonuláshoz útvonalához, szakaszosan zárják le az utat, de ahogy az adott részről elvonulnak a fiatalok, már engedik is tovább a forgalmat.

Az egyetem programterve szerint 21:30-ra érkezik meg a menet a főépülethez, innentől már nem kell számítani forgalomkorlátozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában