Bringás tömeg koszorúzni indul

2023.05.04. 07:00

Háromezer zsíros kenyérrel várták a mezőnyt

1985 májusa óta kihagyhatatlan a városi sportnaptárból a rendre ezreket megmozgató Bringatúra, amelynek sikertörténete anno a Dunaújvárosi Hírlap kezdeményezésére indult hódító útjára.

Szabó Szabolcs

Miskolczi Miklós, a Hírlap akkori főszerkesztője, egyben a túra ötletgazdája a XXX. Bringatúra alkalmával így emlékezett a kezdetekre: „Az illetékes fehérvári elvtársak nem akarták engedélyezni a dunaújvárosiak közös kerekezését, ezért kénytelen voltam azt füllenteni, hogy a mezőfalvi szovjet emlékművet akarjuk megkoszorúzni…”

Mindez csak részben valósult meg, hiszen a tömeges koszorúzás ugyan elmaradt, ám egy kisebb küldöttség elhelyezte az emlékezés virágait Mezőfalván. A községben pedig lázasan készültek a mezőny fogadására. Mint arról a Hírlap május 7-én megjelent kiadása beszámolt, a mezőfalvi iskolaszövetkezet tagjai május 4-én, szombaton már hajnal óta talpon voltak, hogy háromezer szelet zsíros kenyérrel (is) várják a résztvevőket: „ Mezőfalván egyórás vidám népünnepély kezdődött diszkóval, fakírral, diszkóval, néptánccal.” 

1985 májusában 2700-an teljesítették a Dunaújváros – Mezőfalva – Dunaújváros, 35 kilométeres távot. Az első nagy közös tekerés a városalapítás 35. évfordulójára rendezték. A szervezők nevet is adtak: I. „Bringázz velünk” kerékpártúrának. 

 

A Hírlap tizedik, jubileumi Bringatúráján már minden a megszokott forgatókönyv szerint zajlott. A tudósítás szerint egy tizenkét éves srác, Perghe Zoltán azonban kényszerből duatlon versennyé alakította a tekerést. Mivel BMX kerékpárja defektet kapott a város határában, így futva folytatta az utat Mezőfalváig, vissza pedig egy kölcsönbringával érkezett. Kiskorú rendbontók is keltettek némi zavart a rajtnál: „Sokan sajnos az idén sem várták meg a közös indulást: előbb nekivágtak az útnak, ráadásul úgy, mintha továbbra is rendőrök vigyáznák a forgalmat. A főleg kisiskoláskorú rendbontók annyit nyertek mindössze, hogy egy órával tovább főhettek a Városháza téren – várva a tombolasorsolást.” A X. túra legidősebb teljesítője, a 83. évében járó Bartalos Imre volt, aki egy tortát vihetett haza a kellemes nap emlékéül.” 

A XX. Bringatúrán, 2004 májusában a leggyorsabbak szűk harminc perc alatt Mezőfalvára értek, a közel kétezer kerékpáros pedig ezúttal nem Városháza térre, hanem a városi uszodához tértek vissza, ahol NOX együttes koncertje zárta a napot.

2014-ben, a harmincadik közös tekerésen 1200-an álltak rajthoz. A hagyományos rajthelyszín a Városháza tér könyékének átépítése miatt átkerült a Dózsa Mozi elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában