Nemzetiségi bállal zárult a József nádor-hét

2023.04.17. 14:41

Kiállítás nyílott a Mezőfalvi Néptáncegyüttes több mint fél évszázados életéből

Nagy népszerűségnek örvendő két programmal zárult a település alapítóinak tiszteletére rendezett József nádor-hét: a nagy múltú Mezőfalvi Néptáncegyüttes pályáját bemutató kiállítás nyílt, szombaton pedig nemzetiségi bálban mulathattak.

Horváth László

Kiállítás nyílott a Mezőfalvi Néptáncegyüttes több mint fél évszázados életéből Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Kiállítás mutatja be a táncegyüttes 65 évét

A József nádor hét utolsó előtti programjaként a Kiss Kálmán Művelődési Ház adott otthont a nagymúltú együttes pályáját bemutató tárlatnak. A tablókon az alapítástól a legújabb időkig kaphatunk átfogó összegzést sok-sok képpel, újságcikkel, egykori médiaanyaggal az eltelt hatvanöt év fontosabb, kiragadott pillanataiból. A rendezvényt Virág Viktória a Mezőfalvi Néptáncegyüttes aktív tagja nyitotta meg. 

Kiss Péter harmonika játéka színesítette a megnyitót

- 65 év szinte egy emberöltő. Ilyen hosszú időbe mi fér bele egy nagy családnál? Rengeteg ötletelés, ölelés, milliónyi munkaóra, vitázni egy-egy koreográfián, szeretni egymást, továbbá csodálatos utazások, fesztiválok, táborok, közös élmények, emlékek. Látni gyermekeinket, akik szemünk láttára cseperedtek fel, váltak felnőtté, egymás segítése, tisztelete. 

Ekler Györgyné alapító tag sok szép emléket osztott meg a résztvevőkkel

Hatvanöt évvel ezelőtt a mezőfalvi ÁFÉSZ tánccsoportjaként Domanyek András és Seszták József alapításával, valamint Bánáti Béla művészeti vezetésével jött létre az együttes. Ezután Wünsch László és Szárszó Lajos sok éven keresztül vezette a csoportot. További vezetők voltak Farkas Anikó, Pötör Emese és Kissné Németh Anita, aki szintén jelentős szerepet játszottak az együttes életében az elmúlt évek alatt. Jelenleg Czuppon Péter a táncosok művészeti irányítója, mely munkából felesége, Kuminka Zsuzsa is kiveszi a részét.

A fiatal korosztály is nagy érdeklődéssel nézte  a régi képeket 

 A kiállítás képei, dokumentumai, egyéb tárgyai ebbe a 65 évbe repíti el a szemlélőt. Természetesen, akik az időszaknak megélői voltak, azoknak mind a mai napig életük részét jelenti. A csodálatos ruhák – mind a kiállított, mind a fellépéseken látható viseletek – legtöbbje Feke Jutka keze munkáját dicsérik.  Ő az együttes mindenese, varrónője, dekoratőre, intézője, öltöztetője, csupa nagybetűs NAGYANYÓJA.  Rajta kívül még nagyon sokan segítik még a társaságot, köztük a Mezőfalva Önkormányzata is – hallottuk a rendezvény köszöntőjében.  A megnyitó második felében Kiss Péter harmonika játékában gyönyörködhetett a közönség, aki maga is több szállal kötődik Mezőfalvához és a néptánchoz. A műsor számait ennek megfelelően táncos darabokból állította össze. Vittorio Monti: Csárdás, R Glass: Angelique és végül Á-mol csárdás feldolgozás szerepelt a repertoárban.  A zenés hangolódást követően beszélgetéssel és a tablókon elhelyezett fényképek böngészésével folytatták a programot a megjelentek. 

Sokan felismerték magukat a kiállítás fotóin
Feke Judit az együttes mindenese ma is aktív tagja a társaságnak

Nemzetiségi bál zárta az ünnepi hetet

A sváb gyökerekre és az elődökre emlékezve idézték fel a falualapításban résztvevők munkásságát, hagyományokat, táncokat.

Mezőfalva alapításának 2012. évfordulójára rendezett ünnepi sorozat záró eseményét tartották április 15-én, szombaton délután. Az esős idő miatt a hagyományos Piac téri felvonulás ezúttal elmaradt. Helyette a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom előtti téren gyülekeztek a sváb népviseletbe öltözött csoportok. Kristofory Valter plébános távollétében Horváth István lelkipásztori kisegítő köszöntötte a megjelenteket és tartott rövid falutörténeti visszatekintést, végül közös imádságot. Ezután a résztvevők zenés kísérettel átvonultak a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermébe, ahol kulturális műsor vette kezdetét. Elsőként Molnárné Troppert Mária Mezőfalva Német Önkormányzatának elnöke mondott nyitóbeszédet, melyben a sváb emberek falualapító tevékenysége kapott legnagyobb hangsúlyt. 

A templom előtti térről zenés felvonulással indult a program
Fotós: Horváth László

- Ezzel a rendezvénnyel azokra a honalapító sváb elődeinkre szeretnénk emlékezni, akik kitartó szorgalommal felvirágoztatták a XIX. században nem csak Mezőfalvát, hanem az egész térséget, és amelynek Mezőfalva hosszú ideig központja volt. A mai kulturális est az ő tiszteletükre és sváb identitásunk megerősítésére is szolgál – hallhattuk a fellépések előtti felvezetőben. 

Diákműsorra és hangulatos sváb táncokkal emlékeztek Mezőfalva alapítására

A műsorban színpadra lépett a Mezőfalvi Wildrosen Női Kar, a Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvű oktatásában részesülő 2. 6. és 7. évfolyam diákjai. Verses, táncos és egy német nyelven előadott humoros produkciót láttunk tőlük. Vendég együttesként fellépett a Mórágyi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, továbbá a Saarer Tanzgruppe Szári Német Nemzetiségi Tánccsoport. A kulturális blokkot a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes hangulatos produkciója zárta. 

Diákműsorra és hangulatos sváb táncokkal emlékeztek Mezőfalva alapítására

A műsorok után fergeteges bállal ünnepeltek a résztvevők, melyben a Szomori fiúk húzták, illetve jó sváb zenekarhoz méltón fújták a talp alá valót. 

Dr. Müller Cecília és férje Dr. Zseli József is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Zseli József és felesége Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki szintén sváb gyökerekkel rendelkezik, valamint Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere és férje Varga János. Mezőfalva Önkormányzatának képviseletében Borbély Anikó jegyző, valamint helyi képviselők, és több társtelepülésről, illetve tánccsoporttól meghívott vendég. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában