54 millió forint adókülönbözet és 27 millió forint adóbírság

2023.01.20. 18:00

Napelemparkokat kiviteleztek adóbevallás nélkül

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer és az áfabevallások adatai közötti eltérés alapján rendelt el ellenőrzést egy napelemparkok kivitelezését végző társaságnál. A cég megalakulása óta semmilyen adóbevallást nem nyújtott be, ezért a NAV több esetben küldött tájékoztatást a mulasztásról. A vállalkozás az ellenőrzés hatására végül mintegy 74 millió forint áfát fizetett be.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Fotó: Shutterstock

Napelemparkok teljeskörű kivitelezését végzi az a kft., amely 2021 áprilisi megalakulása óta nem nyújtott be áfa- és társaságiadó-bevallást, ugyanakkor vevői és szállítói többmilliós számlákat töltöttek fel az Online Számla rendszerbe. Az ellenőrzés végül mintegy 54 millió forint adókülönbözetet és 27 millió forint adóbírságot mutatott ki.

A bevallási és fizetési fegyelem alapvető hiánya miatt, és a várható megállapítások megtérülésére a NAV több mint 80 millió forintot zárolt a cég bankszámláján. A társaság fellebbezésében arra hivatkozott, hogy csak nemrég talált könyvelőt. Pótolta az ellenőrzés időszakától eltérő időszakra vonatkozó elmaradt bevallásokat és megfizette áfatartozását is.

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában