Térség

2023.01.13. 17:30

Megállapodás a régió fejlesztéséért

Győr/Dunaújváros - A vármegyék sajátos kihívásaira együtt keresik a választ a kereskedelmi kamarák és a területfejlesztési minisztérium. Ennek szellemében stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó hat vármegye kilenc kamarájának vezetője és dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter péntek délelőtt Győrben, a Széchenyi István Egyetemen.

Bella Violetta/kisalfold.hu

Navracsics Tibor mellett Czunyiné dr. Bertalan Judit és Latorcai Csaba. A kamarai elnökök csoportképén balról a második Králik Gyula

Fotó: Csapó Balázs

Az ünnepélyes aláíráson a kamarai elnökök mellett részt vett Latorcai Csaba államtitkár, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

– Miközben az ország többi régiója a felzárkóztatandók közé tartozik, speciális forrásokat és kedvezményesebb támogatási intenzitást kap, addig az Észak-Dunántúlnak, ha nem is egyedül, de nehezebb körülmények között kell megállni a helyét. Burgerland, vagy a Pozsonyi térség olyan versenyképességi kihívást jelent a munkaerő elcsábítása, de akár az infrastruktúra fejlesztése szempontjából is, amely itt különleges szempontokat hoz előtérbe. Az itteni konzultáció számomra része az európai uniós források optimális hasznosításának – mondta társlapunknak, a Kisalföldnek Navracsics Tibor.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája elmondta, az a legfontosabb az, hogy vármegyék olyan vonzó munkahelyeket tudjanak adni az itt élőknek, hogy ne Ausztriában és Szlovákiában keressék a boldogulásukat. 

– Tudjuk, hogy ezért nem azok hibásak, akik kijárnak külföldre dolgozni. Nekünk kell olyan munkakörülményeket teremteni, anyagilag, erkölcsileg, szociálisan, bölcsődei és óvodai helyekkel és sok más szempontból, hogy jól érezze magát ez a jó képességű és szorgalmas réteg. A területfejlesztési miniszter úgy gondolta, hogy összefogja ezt a rendszert, amelynek egy sarokpontja a gazdaságfejlesztés, és az Észak-dunántúli kamarai összefogás. A kamarák gyűjtik össze azokat a vállalkozókat, akik túllátnak a saját területükön, és a gondolataikat csokorba foglalva leírják, milyen kitörési pontokhoz kell a magyar állam, vagy a régió segítsége.

Ezekből a konzultációkból állhat össze az országos fejlesztési terv. Győr-Moson-Sopron lehetséges kitörési pontjainak látja a kamara elnöke a logisztikát, hiszen kelet nyugati folyosóban fekszünk, a turizmust, azon belül is a Fertő-tavat és a Szigetközt, amelyek a lehetőségeit jobban ki kell aknáznunk, valamint az autóipar, aminek meg kell tartanunk a húzóágazati szerepét. 

– Első generációs vállalkozásoknak kell megfognunk a kezüket, hogy fel tudják venni a versenyt, az ötödik-hatodik generációs szomszéd országbéli vállalkozókkal – mondta Pintér-Péntek Imre.

Dunaújváros és térsége kiemelt szerepben

A stratégiai találkozón a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarát Králik Gyula elnök és Kis Attila általános alelnök képviselték. Az elnök lapunk megkeresésére elmondta, hogy a vármegyéken túlmutató regionális együttműködés a Dunától nyugatra Dunaújváros és térségénél kezdődik. Fontos az, hogy a megépülő M8-as autóút, majd a szintén a térségünkön áthaladó V0 vasút gazdaságélénkítő hatása itt is érvényesüljön. Ezzel együtt a Dunán itt átlépő – a keletet és a nyugatot összekötő - infrastruktúra tehermentesíti a főváros köré centralizálódó tranzitvonalakat, az M0-át és a vasúti körgyűrűt, de az M8 esetében még a nyugati határ felé vezető forgalom esetében az M1 autópálya forgalmát is.

Mindamellett, ahogy többi logisztikai csomópont esetében itt is számos vállalkozás létesít majd logisztikai bázist, telephelyet ezzel térségünk szinergiáit bekapcsolva az országos és nemzetközi vérkeringésbe.  

Várkonyi Zsolt 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában