Inspiráló történet

2022.12.20. 07:00

Eltervezte és megnyitotta a saját kis cukrászdáját

Azt szokták mondani, hogy sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van. Bár fiatalon még kevesebb az esély arra, hogy megtaláljuk az igazán nekünk való foglalkozást, de az biztos, hogy sosincs késő hozzá, és erre Tóth-László Krisztina tökéletes példa.

Molnár Emese

Tóth-László Krisztina az ünnepi finomságok kínálatát is mindig bővíti, nagyon sok ötlete és határozott elképzelése van

Fotó: Laczkó Izabella

A hölgy a Béke városrészben található V2 Motorock cukrászda tulajdonosa, aki szívesen mesélt arról, hogy mi vezette Dunaújvárosba, és hogy a gazdálkodási diploma mellett miként választotta mégis a cukrász szakmát. 

Az üzletbe belépve egyből a süteményespult fogadja a vendégeket, a benne lévő sok színes finomság pedig olyan impozáns látvánnyal szolgál, hogy azonnal beindulnak tőle a pavlovi reflexek. Miután sikerül felocsúdni az édes kínálatból, a rengeteg motoros relikvia között vész el a tekintetünk, miközben ezekről a mosolygós üzletvezető, Tóth-László Krisztina meséli, hogy mikor és ki hozta ajándékba. A díszek felkísérnek minket az emeleti vendégtérbe, ahol a motoros dizájnnal készített berendezési tárgyak, például a fém hordókból, gumiabroncsokból összeállított bútorok még különlegesebbé teszik a miliőt. Gyakran fotózkodnak is a vendégek, legyen az egy átutazóban lévő külföldi motoros vagy egy lelkes kisgyermek. A 2021. augusztus 14-i nyitás óta sokan megfordultak már itt. Krisztinának határozott elképzelése volt arról, hogy valami kuriózumot nyújtson a vendégeknek, mind a kínálat, mind a helyiség tekintetében, amely nemcsak egy egyszerű cukrászdaként szolgál, hanem turisztikai vonzerővel is bír. Ezen a vonalon is még számos ötletet tartogat a vezető. 

Egészen mást tervezett 
Ha húsz évvel ezelőtt beszélgettünk volna erről, talán még maga sem hitte volna, hogy erre fogja vezetni az útja. Pedig a várpalotai születésű hölgy már nyolcadikos korában eltervezte az élet. 
– Elképzeltem, hogy majd egy irodában fogok dolgozni, kényelmesen, adott munkarendben, szabad hétvégékkel. Felvettek a Rudas középiskola közgazdasági szakára, ekkor kerültem Dunaújvárosba, kollégista lettem – kezdte történetét Krisztina. Az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán tanult tovább, és pénzügyi-gazdasági diplomát szerzett. Nagy lelkesedéssel vetette bele magát az álláskeresésbe az államvizsga után, azonban hamar szembesülnie kellett a pályakezdők nehézségeivel. Megszerette Dunaújvárost, és abban biztos volt, hogy nem szeretne innen elmenni. Az albérletet, a mindennapi megélhetést fizetni kellett, így nem maradt más hátra, minthogy a vendéglátásban helyezkedjen el. Elvégzett már korábban is amolyan gyorstalpalót, hiszen a főiskolás évek alatt is dolgoznia kellett azért, hogy finanszírozhassa a tanulmányait és a lakhatását. A nagybetűs élet így a helyi éttermekben kezdődött Krisztina számára, először a Kiskohászban, de volt a Cornerben, a Topóban, a Préri vendéglőben is. Ahogy telt az idő, szépen lassan kirajzolódott egy új irányvonal. 

Először még kicsiben 
Krisztina édesszájú, imád mindenféle süteményt, így nem csoda, hogy gyakorta izzította a sütőt otthon. Nemcsak hagyományos finomságokat készített, hanem előszeretettel kísérletezett is. Kezdetben a saját maga által sütött tortákkal lepte meg a családtagokat, majd szélesedett a kör a baráti körrel és a munkahelyi kollektívával. Mindenki elégedett volt a végeredménnyel, biztatták is Krisztinát, hogy végezze el a cukrászképzést. Ez így is történt. Az éttermi munkákat a Kiskohászban zárta, innen pedig ismét nagy lelkesedéssel kezdte az álláskeresést. Azonban most is csalódással kellett szembesülnie, ugyanis szakmai tapasztalat nélkül nem igazán akartak még szóba állni sem vele. Ez a helyzet azonban más volt, mint legutóbb, mert határozott szándéka volt, hogy a választott szakmájában helyezkedjen el. Végül egy kis családias cukrászdában kapott lehetőséget, igaz, ez Budapesten volt. Minden egyes nap ingázott, hajnalban kelt, 10-12 órát dolgozott, majd hazavezetett, aztán hajnalban ismét kezdte elölről. Egy évig teltek így a napjai. Fizikailag fárasztó volt, mégis, hálásan gondol vissza rá, hiszen mint mondta, ha ez nincs, akkor most nem tarthatna ott, ahol van. Rengeteg tudással, gyakorlati tapasztalattal lett gazdagabb, amivel 2018-ban egy, ma már konkurens társ­nál helyezkedett el helyben. Itt is körülbelül egy esztendőt volt, majd az ismerősök bátorítására elhatározta, belevág a saját cukrászdájába. 

Minden kezdet nehéz 
Talált is hozzá helyszínt, egy bezárás alatt lévő cukrászdát a panelrengetegben. Volt, aki segítette őt az elindulásban; támogatta, hogy a helyiséget bérelhesse, és megvegye a szükséges eszközöket. 

– Abban hiszek, hogy szükség van a folyamatos újításra, az új alapanyagok és technikák alkalmazására, úgyhogy nagy tervekkel vágtam bele, azt gondoltam, hogy majd most megváltom a helyi gasztronómiát. Nehézkes volt az első pár hónap, de a vevők nyitottak voltak a kínálatunkra. Már kezdett stabil lábakra állni az üzlet, ám ekkor jött a Covid – mesélte Krisztina. 

Mindannyian jól tudjuk, átéltük, hogy a világjárvány szinte minden területre negatív hatással volt. Egy nagy múltú, nagy tőkével rendelkező cégnek sem volt könnyű, pláne egy kezdő vállalkozás számára. Krisztináék körülbelül másfél-két hónapig zárva tartottak, utána minimális rendeléseket teljesítettek. 
– Tulajdonképpen folyamatos válságkezelés volt, ami azért érzelmileg is megviselt, hiszen rengeteg munkát beleöltem már. Átgondoltam, átértékeltem sok mindent, és a gazdasági okok miatt is arra jutottam, hogy ezt a vonalat befejezem, és teljesen új alapokra helyezve, mást kezdek felépíteni – mondta Krisztina. 

Kitartás és szorgalom 
2020 óta egy olyan műhellyel rendelkeznek az északi iparterületen (az Innoparknál), amely a mai napig is az előállító üzemüknek számít, itt készítenek minden süteményt, tortát. Közben pedig kialakították a V2 Motorock cukrászdát. A téma kézenfekvő volt, hiszen Krisztina másik nagy szerelme a motorozás. Az üzlet 2021 nyarán kinyitott, a vendégeknek pedig tetszett a látvány és a kínálat is. Ekkor újabb nehézség következett, a Covid után jött a háborús helyzet, az energiaválság, és mindezek következményei. Mint azt Krisztina elmondta, átlagosan 30-40 százalékkal emelkedtek a nyersanyagárak, de van olyan termék, ami 70 százalékkal többe kerül, mint a válság előtt. A rezsiköltség ugyancsak kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy vajon a bejgli mai előállítása után mennyi energiafelhasználást kell kifizetni majd a következő hónapban. 

– Annyi energiát és lemondást tettem bele az elmúlt három évben, hogy most már nem lebeg semmi más magam előtt, mint az, hogy talpon maradni minden áron. A Covid alatt megtanultam, hogy nem szabad kétségbe esni, megoldja a csapatunk a felmerülő problémákat. Most is sok lehetőség van a stabilizálásra. Jómagam azt a filozófiát vallom, hogy ha jót adok, és van innováció, ha fenntartom az érdeklődést, akkor működni fog. Meg kell felelni a piaci igényeknek, amelyhez kreativitás és lendület kell, ez tartja életben az üzletet – tette hozzá Krisztina, akinek pozitív szemlélete a rengeteg tervben is megmutatkozik. Vegyük csak például a közelgő ünnepek elmaradhatatlan süteményét, a bejglit. Ebből összesen hétféle kínálat van, a dióstól a házi kolbászosig, amelyek egyedi receptjét mind Krisztina dolgozta ki: amikor kitalál egy receptet, addig kísérletezik, amíg szerinte az tökéletes nem lesz, utána legyártja a prototípust, majd megmutatja a kollégáknak is. Természetesen szívesen elmondta kérdésünkre, hogy mi a titka a jó bejglinek, ám szakemberként elég sok szempontot sorolt, ami közrejátszik a folyamatban. Az alapproblémák mellett sok múlik azon, hogy milyen a liszt és a tészta állaga, hogy milyen arányban van a tészta és a töltelék, illetve hogy milyen a sütő és a sütés hőfoka. Ezekhez persze idő és tapasztalat kell, éppen ezért is „csak” hétféle bejgli van a pultban, új receptbe már nem akartak az ünnepek előtt belevágni, majd a jövő évi újdonságok sorában. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában