Ivóvíz a Dunából az otthonokba

2022.11.16. 17:40

A Mezőföldvíz Kft. bemutatta a termelés folyamatát három helyi telephelyen is

Nem mindennapi bejárást szervezett kedden a Mezőföldvíz Kft., hogy a sajtón keresztül azt szemléltessék a lakosságnak, miként jut el az ivóvíz az otthonokba.

Molnár Emese

Az Apáczai Csere János utcai vízműtelepről hat szivattyún keresztül juttatják el a vizet a dunaújvárosi háztartásokba

Az eseményen Herpai Attila, a cég kommunikációs vezetője, valamint Jákli Sándor, a vállalat vízhálózati részlegvezetője kalauzolt bennünket a víztermelési folyamat főbb állomásain. A találkozó a Ruhagyári úton lévő Szalki-szigeti víztermelési telephelyen volt. Mint azt elmondták, összesen hat csáposkútból gyűjtik be a szükséges vízmennyiséget, közvetlenül a Dunából. Pontosabban a természetesen kialakult szűrt vízrétegbe nyúlnak bele, innen sajtolják ki a vizet perforált vezetékekkel körülbelül 10-15 méter mélyről. Ezt a módszert használták már az 1950-es évek elejétől (a várossal együtt építették ki a rendszert), és ez az elmúlt hetven év távlatában sem változott.

Természetesen a technikai modernizáció nyomon követhető, amit kitűnően szemléltetett az ’50-es években, illetve a 2020-ban megépített csáposkút. Utóbbiban már lehetőség van a távvezérlésre, az adatok online megfigyelésére is. Viszont azt hangsúlyozták, hogy mindegyik építményben úgy alakították ki a termelési kapacitást, hogy túlbiztosítottak legyenek, például kétoldali villamos betáplálás és 2-3 szivattyú is garantálja azt, hogy ha bármiféle probléma történne az egyik elemmel, a termelés attól még folyamatos lesz. A város napi vízigénye 10-12 ezer köbméter (ebből a vasmű körülbelül 1500 köbméternyit tesz ki). 

Az Építők úti víztoronyban 4,5 bar a kezdeti nyomásérték Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő

A telepen kitermelt vizet három vezetéken keresztül juttatják fel az Apáczai Csere János utcai vízműtelepre (két vezeték az öböl alatt, a harmadik pedig a sziget mellett fut végig). Minden víz, ami az otthonokba kerül, először ezen a telepen fordul meg. Itt fertőtlenítik a Duna vizét. A szakemberek elmondták, hogy olyan jó minőségű, természetesen szűrt rétegvizet nyernek ki, amelyhez tulajdonképpen semmilyen vegyszeres vízkezelés nem szükséges, csak a fertőtlenítés. Ezt klórgázzal valósítják meg: a két ezer-ezer köbméteres medencékben mintegy másfél óra alatt megy végbe a folyamat. 
Innen a ráfolyás után hat szivattyún keresztül juttatják el a vizet a város egész területére. Természetesen ez a rendszer is biztosított bármilyen hiba esetére, a jelenleg használt gépek nem idősebbek nyolc évnél, de üzemkészek az eredeti, 50-es évekbeli szivattyúk is. 

A város földrajzi adottságai alapján két nyomászónát alakítottak ki. A kisebbik az Építők úti víztoronyból látja el a fogyasztókat, itt 4,5 bar a kezdeti nyomásérték. A nagyobbik a Római körúti víztorony, ahol 6-6,2 bar nyomás biztosítja a vízellátást az otthonokba. Ez utóbbi kelyhében egyébként a városi vízszükséglet egyötöd részét tárolják. A városi vízhálózat összesen 127 kilométernyi hosszú vezetékrendszert jelent. 
A Mezőföldvíz Kft. idén májustól végzi a város területén a víziközmű-szolgáltatási és üzemeltetési feladatokat, az átadás-átvételi folyamat probléma nélkül ment végbe. Az elmúlt időszakban informatikai fejlesztést hajtottak végre, ennek köszönhetően már online, a vállalat digitális felületén is be lehet diktálni a mérőállásokat. December 1-től változik a személyes ügyfélszolgálat működése az Építők útja 7. szám alatt: hétfőn kedden, csütörtökön 8–14 óra között, szerdánként 7–19 óra között, míg péntekenként 7–13 óra között fogadják az ügyfeleket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában