Találkozó a szőlőhegyen

2022.10.11. 07:00

Újborünnep hálaadással és a vándordíj átadásával

Az újbor ünnepét és a hálaadást szombaton délután tartotta meg a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony az adonyi szőlőhegyen.

Agárdy Csaba

Balról a harmadik Eisenberger Lászlóné Margit, mögötte dr. Menyhárt Ferenc, a Szent Orbán-vándordíj egyik alapítója

Fotó: Laczkó Izabella

Schmidt Attila, a borrend nagymestere köszöntötte a Szent Orbán-kápolnánál a megjelenteket, majd felkérte Bódai Józsefet, József atyát, hogy tartsa meg a hálaadó litániáját. 
Ezt követően Schmidt Attila arra kérte az ünnepség résztvevőit, hogy menjenek a kápolna kertjébe a színpadhoz, ahol átadják a Szent Orbán-vándordíjat, és új borlovagot is avatnak. 

A Szent Orbán-vándordíjat dr. Zsiros Mária és dr. Menyhárt Ferenc alapította 2009-ben. A díj nem elsősorban arról szól, hogy kinek milyen a bora, hanem arról, hogy mennyit tesznek a közösségért, mennyi munkát végeznek a háttérben, a szőlőben. 
Menyhárt Ferenc elmondta, azért alapították a díjat, hogy a borászatnak ne csak a „teteje” legyen a díjkiosztásokon. 
Az idei évben Eisen­berger Lászlóné kapta meg a díjat, aki mindenben segíti a borászatban tevékenykedő családját, neveli a gyerekeket. 
Következhetett a borlovag­avatás ceremóniája. László Norbert személyében idén egyetlen jelölt volt. Az eseményt a borrend ceremóniamestere, Boldog Tamás vezényelte le. 
– László Norbert a pálinka világából érkezett, hiszen Perkátán országos hírű főzőt működtet. Annak idején egy pálinkamustra megtartására kértük fel, majd egyre szorosabb lett a kapcsolatunk, most pedig eljött az avatás ideje – tudtuk meg a ceremóniamestertől. 

A lovaggá avatás „ára” az volt, hogy két kérdésre kellett a jelöltnek válaszolnia. Az egyik az volt, hogy ki volt Szent Orbán. (Néhány szóban érdemes is megjegyezni, ki is volt ő. Szent I. Orbán volt a 17. pápa, 222-től uralkodott. A katolikus egyház Breviáriuma arról ír, hogy I. Orbán jelentős erőfeszítéseket tett a vallás kiterjesztése érdekében, így sok embert térített meg. Ugyanebből a forrásból tudjuk, hogy I. Orbán valószínűleg vértanúhalált halt. Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik.) 
László Norbert válaszai jók voltak, így szombattól ő is borrendi tag lett. 
A hivatalos rész után Szávolovics Gabriella nótaénekes és Nyári László zenekara szórakoztatta a közönséget. (Schmidt Attila külön köszönetet mondott a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyv­tárnak azért a segítségért, amit a műsor létrehozásáért tettek.) 
 

Rendezvényeik

Három fontos rendezvénye lesz még az idén a Szent Orbán-borrendnek. November 12-én a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban tartják meg a Márton-napi újbormustrát. Ekkor a gazdák egymás borait értékelik, majd libavacsorán vesznek részt. (A Márton-nap a liba és az újbor ünnepe. Komoly vallási töltete van, mivel Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap.) December 26-án az adonyi római katolikus templomban zárja az évet a borrend a János-napi boráldással. Sokat nem várnak az új év megnyitásával, hiszen január 21-én már Vince-napi vesszővágást tartanak a szőlősgazdák. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában