Sajtóközlemény

2022.10.26. 17:00

Így kerülje el a vízvezeték szétfagyását!

A Mezőföldvíz Kft., mint felelős szolgáltató felhívja fogyasztói figyelmét arra, hogy a tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a fagy hatására bekövetkező mérő-meghibásodásokat, vagy az épületen belüli vezetékrendszer komolyabb károsodását.

duol.hu

Fotó: MW

A hideg idő hatására eltört vízvezetékek, illetve elfagyott vízmérők komoly károkat okozhatnak az ingatlanokban. Nagy összegű kiadásokat jelenthet a feleslegesen elfolyt vízmennyiség is, illetve az igen magas helyreállítási költség. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Nem árt tudni, hogy a fagy elleni védekezésről csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról - jogszabály szerint - az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia!

A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. A vezetéknek és a mérőórának is legalább 90 centiméterrel a talaj alatt kell lennie, ilyen mélyen ugyanis biztosan nem fagyhat el. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, a sérült fedelet pedig mindenképpen cseréljük. Hatékony védekezés, ha a fedelet alulról hőszigeteljük. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti, amire akár egy pléd vagy papírdoboz is alkalmas.

A vízmérők nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek. Ebben az esetben mindenképp ügyelni kell arra, hogy a téli hónapokra bezárják az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljék a törött üveget. 

A télen nem lakott épületeknél vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. 

A fűtési rendszerek esetén érdemes szakemberrel elvégeztetni a víztelenítést, hogy a kazánban vagy radiátorokban se maradjon víz. 

Javasoljuk, hogy a hidegre való tekintettel tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljék a fagy okozta kellemetlenségeket és amennyiben vízóraelfagyást tapasztalnak, úgy keressék ügyfélszolgálatunkat.

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában